Preskočite na glavni sadržaj

Članice kustoskog kolektiva WHW imenovane direktoricama Kunsthalle Wien

Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je jučer članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW, Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović, za nove direktorice jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost – Kunsthalle Wien. WHW je izabran između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta.
vrijeme: 07.03.2019.
mjesto: Austrija; Beč
url: http://www.whw.hr/
 

Radi se o instituciji koja raspolaže s dva prostora smještena u samom centru Beča: velikom zgradom unutar kompleksa Museumsquartiera te manjim paviljonom na Karlsplatzu. Kunsthalle Wien osnovana je 1992. godine s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti. Krećući od privremene strukture kontejnera, u međuvremenu je narasla na instituciju s trideset i osam zaposlenih, budžetom od 4,1 milijuna eura te infrastrukturom koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje, te ima opsežni program edukacije i izdavaštva. WHW je posao direktorica preuzeo na razdoblje od pet godina. Ana Dević će voditi WHW Akademiju i druge programe kolektiva u Zagrebu, u koje će i ostale članice kolektiva nastaviti biti uključene.

 

Bečka pročelnica za kulturu Veronika Kaup-Hasler istaknula je na konferenciji za medije, održanoj jučer u Kunsthalle Wien na Karlsplatzu: "Ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi jedan kolektiv. Beč ima sreće što je dobio ove kompetentne, iskusne kustosice za Kunsthalle. One će ponovo promisliti, razviti i otvoriti ovu kulturnu ustanovu kao mjesto suvremene umjetnosti, diskursa i refleksije. Radujem se njihovoj trostrukoj moći, željama, radostima, idejama, kreativnosti i vizijama."

 

WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Istaknule su da program namjeravaju razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika, ali i da ih zanima razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo. WHW