Preskočite na glavni sadržaj

Nagrađivani triler 'Obitelj' Dennisa Kellyja premijerno u HNK Split

Drama 'Obitelj' suvremenog britanskog dramatičara Dennisa Kellyja bit će premijerno izvedena na Sceni 55, komornoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu, 9. ožujka, s početkom u 19,55 sati.
vrijeme: 09.03.2019. 19,55 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr
 

Predstavu režira Ivan Plazibat, a uloge tumače Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković.

 

Mirnu večeru mladog bračnog para Helen i Dannyja prekida dolazak Liama, Heleninog brata, oblivenog krvlju. Očito je da se dogodio zločin, nakon prvih neuvjerljivih Liamovih objašnjenja sve jasnije postaje i tko je počinitelj. Potraga za istinom vodi prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne. Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema s kojim se likovi suočavaju svodi se na pitanje: u kojoj mjeri smo spremni pogaziti vlastite temeljne životne principe kako bismo spasili. Dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin.

 

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Autor je to koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). Drama Orphans iz 2009, premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Eidinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Awards. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj (izvorno Orphans) u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba Dennisa Kellyja u Hrvatskoj.

 

Autorski tim osim redatelja Plazibata koji potpisuje i izbor glazbe, čine još dramaturginja i prevoditeljica Mila Pavićević, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, skladatelj Damir Šimunović, te oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić.


Zbog eksplicitnog nasilja i psovki predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina.