Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Smrti Sokratove' na Sceni Travno

Multimedijalna predstava 'Smrt Sokratova,' koju prema Platonu postavlja Umjetnička organizacija SKOP, premijerno će biti izvedena 9. ožujka, u 20 sati, na Sceni Travno.
vrijeme: 09.03.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; KUC Travno, Scena Travno, Božidara Magovca 17
url: http://www.skop.hr/
 

„Sokrat ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država i kvari mlade“, tvrde tužitelji i predlažu smrt. On staje pred sud i brani se časno, s uvjerenjem da su istina i pravda na njegovoj strani. Prijatelji nude pomoć oko bijega, ali Sokrat to odbija.
 

 

Predstava donosi posljednje trenutke oca moralne filozofije Sokrata, kada se on, u agoniji nakon popijenog otrova, i dalje braneći istinu, obračunava s utvarama svojih progonitelja: sa sudom, tužiteljima i državom, ali i s učenicima, te sa sobom – naposljetku.


Putem posebne mizanscene real-time 3D digitalno oblikovanog performansa, fuzijom klasičnih kazališnih sredstava - glasa i pokreta, i motion capturing tehnologije, predstava oživljava žučne rasprave ove nepravde koju je atenska zajednica okrutno sprovela nad jednim od svojih najvećih umova. I država i demokracija i Sokrat ugasit će se baš negdje u istom trenutku.


Podobnici demokratskog sustava optužili su Sokrata bestidnim lažima, gađali lažnim vijestima (fake news), tj. falsificiranom istinom. Osuđen je vikom i kićenom riječi, izgovorenom radi stjecanja moći nad blagima i lakovjernima, odnosno, poslušnima i društveno ravnodušnima.


Što nam to poručuje Sokrat koji je cijeli život posvećivao istini pa tako od toga ne odustaje ni tijekom namještenog suđenja? Čemu nas, i dokle više, jer ovo je 21. stoljeće, a ne Sokratovo 5. stoljeće prije n.e., uči taj antički bard i filozof, koji je savjesno i javno poučavao vrijednostima istine, uvijek
vjerujući u pravdu i zakone, a koji suočen s jezičnim vratolomijama zlih i podobnih, odabire ispiti smrtonosni koktel kukute i radije počiniti samoubojstvo tijela i osobe nego samoubojstvo misli i savjesti?


I dok otrov nagriza starčevu svijest i sapliće mu jezik, u samrtnom bunilu, Sokrat izgovara svoju posljednju obranu. Obranu Istine.

 

Jezična adaptacija i dramaturgija: Darko Lukić

Video 3D oblikovanje, mocap sustav i real time projekcija: Dejan Gotić i Dino Nikšić

Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić

Oblikovanje tona: Dan Jemrić

 

Projekt je realiziran uz potporu Grada Zagreba i u programskoj suradnji s Kulturnim centrom Travno.

 

Cijena ulaznice: 50 kuna

 

Prodaja ulaznica: 60 minuta prije početka izvedbe u KUC-u Travno

Rezervacija ulaznica: smrt.sokratova@gmail.com