Preskočite na glavni sadržaj

Arhivsko predavanje s raspravom - Prinove u DAOS u 2018.

Predavanje uz izložbu gradiva i filmsku projekciju održat će se u Državnom arhivu u Osijeku, u srijedu, 27. veljače, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 27.02.2019. 19 h
mjesto: Osijek; Državni arhiv u Osijeku, Kamila Firingera 1
url: http://www.dao.hr/

Niz predavanja s raspravama: 

Državni arhiv u Osijeku nastavlja tijekom 2019. godine nuditi zainteresiranim građanima niz predavanja s raspravama u mjesečnim razmacima koja bi se održavala na odgovarajuću temu povezanu s arhivskim gradivom i/ili aktualnim arhivskim istraživanjima.


Čuvanje i sređivanje arhivskoga gradiva, njegova intelektualna i materijalna (fizička) zaštita, kao zadatci arhivskih ustanova i rada djelatnika u arhivima, svoj konačni smisao imaju u korištenju i prezentaciji arhivskoga gradiva. Nizom predavanja i rasprava koje planiramo tijekom 2019. godine arhivisti će iz fundusa arhivskoga gradiva za koje skrbe otkrivati javnosti bogatstvo sadržaja arhivskih fondova i zbirki Državnog arhiva u Osijeku.


Prvo u nizu predavanja, s izložbom gradiva i filmskom projekcijom, održat će Ljiljana Arambašić, viša arhivistica, voditeljica Odjela za nadzor i zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan Arhiva. U predavanju će predstaviti sve prinove (akvizicije) arhivskoga gradiva koje su tijekom 2018. godine postale dio fundusa Državnog arhiva u Osijeku, slijedom službenih primopredaja, darovanjem ili otkupom. 

 

Prinove u Državnom arhivu u Osijeku u 2018.


Odjel za obradu i sređivanje arhivskog gradiva gospodarstva i bankarstva: IMK Slavonija Osijek; Razvitak d.d. Našice; Zrakos d.d. Osijek; Poljoprivredna zadruga Viljevo; SRZ „Ivo Lola Ribar” Branjin Vrh.


Odjel za obradu i sređivanje arhivskog gradiva društvenih službi, osobnih i obiteljskih fondova i zbirke matičnih knjiga: Folklorni ansambl „Biseri Slavonije” Osijek; Udruga antikvara, kolekcionara i zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu „Antique fontis”.


Odjel za dokumentacijsko-informacijske poslove i knjižnica: OBŽ - Županijski glasnici i Županijska kronika; Zavod za javno zdravstvo OBŽ – 40 filmova na 16 mm vrpcama zdravstvene tematike; 5 dokumentarnih filmova na 35 mm vrpcama (darovni ugovor), Album fotografija „Jubilarna proslava i 10 godina predsj. Župe Stjepana Hefera i tiskovina od 90 stranica koja prikazuje život na ratištima I. sv. rata (otkup)

 

Predavačica: Ljiljana Arambašić, viša arhivistica


Ljiljana Arambašić (dj. Dominković), rođena je 1976. u Osijeku. Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u Osnovnoj školi „Moša Pijade“ u Tenjskom Antunovcu, a srednjoškolsko u Ekonomskoj školi u Osijeku. Diplomirala je 2000. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer Marketing management. Nakon diplome zapošljava se u Državnom arhivu u Osijeku, gdje radi u Odjelu za obradu i sređivanje društvenih službi. Na tom odjelu sredila je veći broj arhivskih fondova te izradila za njih obavijesna pomagala. Godine 2004. te ponovno 2006. radi po šest mjeseci u Virovitici na ustrojavanju tada Arhivskoga sabirnog centra, a danas Državnoga arhiva u Virovitici. Od 2008. godine radi kao voditeljica Dokumentacijsko-informacijskoga centra Državnoga arhiva u Osijeku, a od 2017. kao voditeljica Odjela za nadzor i zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan Arhiva.