Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Topoteke u Metkoviću

'Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča / Topoteka Dolina Neretve' bit će predstavljena 1. ožujka, u 17 sati, u Gradskoj knjižnici Metković. U sklopu predstavljanja održat će se i predavanje o međunarodnoj digitalnoj platformi Topoteka, digitalnim arhivima i tekućim međunarodnim inicijativama i  projektima posvećenima mogućnostima suradnje i kreativnog predstavljanja kulturne baštine.
vrijeme: 01.03.2019. 17 h
mjesto: Metković; Prostorije Gradske knjižnice Metković, Kralja Zvonimira 4
url: http://www.topotheque.eu/
 

Najmlađa ICARUS digitalna platforma Topoteka nastala je u okviru co:op projekta Kreativna Europa 2014-2018 kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Cilj je Topoteke interakcijom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca koji posjeduju arhivsko gradivo potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva korištenjem interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

 

Topoteka Dolina Neretve dio je tog projekta. Uspostavljena je u  prosincu 2017. godine inicijativom Državnog arhiva u Dubrovniku, Arhivskog sabirnog  centra  Metković-Opuzen-Ploče, uz suradnju  osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića  iz Metkovića,  Gradskog kulturnog središta Metković  i udruge Dobra.  U ovoj prilici predstavit ćemo dosadašnji  rad i zajedničke  aktivnosti  koje su urodile s više od 150 javno objavljenih zapisa (fotografija, dokumenata, skica…).


Sudjeluju:  doc. dr. sc. Vlatka Lemić (predsjednica  ICARUS Hrvatska),  Nikolina Pozniak  (ravnateljica Državnog  arhiva  u Dubrovniku), Paulina  Šiljeg (arhivistica  u Državnom  arhivu  u  Dubrovniku, ASC Metković-Opuzen-Ploče).

 

Svi su pozvani u izgradnji starih i novih Topoteka. Fotografirajte ili skenirajte svoje uspomene, stare slike, filmove, predmete i dokumente i spremite ih na portal Topoteka putem kojeg će se predstaviti i na Europeani.


Više informacija možete saznati na mrežnim stranicama http://www.topotheque.eu/. Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@gmail.com.