Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Naši otočani u Prvom svjetskom ratu (Velikom ratu) 1914. – 1918.'

U ponedjeljak, 25. veljače, u 19 sati, u palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvorit će se studijska izložba 'Naši otočani u Prvom svjetskom ratu (Velikom ratu) 1914. – 1918.' autora Renza Rocconija.
vrijeme: 25.02.2019.
mjesto: Mali Lošinj; Galerija Fritzi
url: http://www.muzej.losinj.hr
Prvi svjetski rat započeo je 28. srpnja 1914. godine, mjesec dana nakon atentata na austrougarskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu u Sarajevu. Rat, koji je zahvatio cijelu Europu, ali i druge kontinente, bit će okončan 4 godine kasnije uz cijenu od gotovo 10 milijuna poginulih, s još većim brojem nestalih, ranjenih i invalida te nevjerojatnim razaranjima i stradanjima, čiji je ishod zauvijek prekrojio njene granice uzrokujući nestanak monarhija i carstava koji su trajali stoljećima. Otočani cresko-lošinjskog arhipelaga, kao i milijuni drugih mladih Europljana, morali su stupiti u vojsku i krenuti u rat, boriti se od 1914. godine na Balkanskom bojištu i Istočnom bojištu (u današnjoj zapadnoj Ukrajini i istočnoj Poljskoj), potom od 1915. godine i na Talijanskom bojištu suočavajući se s brojnim opasnostima i pogibeljima. Mnogi se nisu nikada vratili, mnogi su se vratili ranjeni, osakaćeni ili su zadobili teške traume koje su zauvijek obilježile čitav njihov život.  Dio njih proveo je niz godina u zarobljeništvu u Rusiji. Neki su se uspjeli vratiti kući, a mnogi su nakon velikih nevolja, nedaća i  putovanja čamili i naposljetku umrli u talijanskim zarobljeničkim logorima. Ova izložba posvećena je njima.

Izložba je rezultat 15-godišnjeg istraživanja koje je autor, prema vlastitim riječima, započeo „iz entuzijazma, vođen strašću za  i uvijek živim interesom za povijest te kako bi i drugima omogućio uvid u jedan značajan dio povijesti našeg zavičaja i naših ljudi”. Otočnoj je javnosti prvi put predstavljena 2018. godine u dva dijela, u Nerezinama i u Cresu, a u Lošinjskom muzeju će se objediniti. Izložba je nastala u suradnji sa Zavičajnim i dobrotvornim društvom sv. Frane Nerezine – New York 1898 i Zajednicom Talijana iz Cresa.
 
Izložba će biti otvorena do 21. ožujka 2019. Radno vrijeme je od utorka do petka od 10 do 13 te od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).