Preskočite na glavni sadržaj

Suvremeni hrvatski film u Češkoj

Glavna tema 11. festivala Vsetínski filmski maraton nosi jednostavan naziv – Novi hrvatski film. Festival je već 2013. godine predstavio hrvatsko filmsko stvaralaštvo - tada se posvetio filmovima iz razdoblja od 2000. do 2011. godine. Ovaj put će biti predstavljeno 15 igranih filmova nastalih od 2011. do 2018. Festival se u kinu Vatra u gradu Vsetínu održava od 12. do 14. travnja 2019. godine.
vrijeme: 12.04.2019.
mjesto: Češka; Vsetin
url: http://www.fkvsetin.cz/

Detalje o odabiru filmova za program festivala otkrio je dramaturg Jiří Fiala: 'Ovogodišnji program odraz je onog što se u hrvatskoj kinematografiji odigralo tijekom posljednjih osam godina. Moj cilj bio je napraviti što raznolikiju ponudu kako bi bilo jasno da hrvatski filmski autori snimaju filmove svih mogućih žanrova i posvećuju pozornost raznoraznim temama.'

 

Prvi dan festivala, u petak 12. travnja, prikazuje se drama Zrinka Ogreste S one strane o supruzi ratnog zločinca, romantična komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić koja dokazuje da se suprotnosti privlače, roadmovie Comic Sans Nevija Marasovića koji pokazuje koliko je teško uravnotežiti karijeru i privatni život te niskobudžetni horor film Egzorcizam Dalibora Matanića snimljen prema stvarnim događajima.

 

U subotu ujutro na programu je nagrađivana drama Ognjena Sviličića Takva su pravila. Ovaj film je između ostalog nominiran za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji 2014. godine. Zatim slijedi Kratki izlet Igora Bezinovića – filmska prispodoba o potrazi. Isti dan na programu je i animirani film za djecu Neparožderi redateljice Galine Miklínove koji je nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji. Poslijepodnevni film Život je truba Antonija Nuića bavi se događanjima na jednoj svadbi i jedan je od najuspješnijih hrvatskih filmova posljednjih godina. Kosac redatelja Zvonimira Jurića u program je vršten u spomen na glumca Ivu Gregurevića koji je u siječnju ove godine iznenada preminuo. Isto vrijedi i za ponoćni horor Ćaća Dalibora Matanića kojeg će popratiti još tri filma istog redatelja. Vrhunac programa subotnje večeri zasigurno će biti dvije drame jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih redatelja Branka Schmidta. Riječ je o filmovima Ljudožder vegetarijanac i Agape.

 

Program festivala u nedjelju, 14. tavnja, nastavlja se filmom Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije. Riječ je o makedonsko–hrvatsko–finsko–britanskoj koprodukciji, a film je povijesna ratna drama koja kroz oči desetogodišnjeg dječaka Zorana prati grad koji su 1941. godine okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari. Jedan od najoriginalnijih hrvatskih redatelja svakako je i Lukas Nola koji će se predstaviti mračnom dramom Šuti. Kako bi festival ipak završio u pozitivnom tonu, nakon Nolinog filma slijedi kratka SF parodija Teleport Zovko Predraga Ličine, a sam kraj rezerviran je za romantičnu komediju Sve najbolje Snježane Tribuson.

 

'Tijekom osam godina, koje predstavlja ovogodišnji maraton, hrvatska je kinematografija napravila veliki korak naprijed. Prema kvaliteti uradaka i broju snimljenih filmova nalazi se među najboljima u jugoistočnoj Europi. Najveći napredak zabilježila je u međunarodnim vodama - hrvatski filmovi redovito se nalaze u konkurenciji na najznačajnijim filmskim festivalima i vraćaju se kući s prestižnim nagradama.' rekao je na kraju Milan Kostelník, predsjednik Filmskog kluba Vsetín, ujedno i glavni organizator festivala.

 

Glavni partner Vsetínskog filmskog maratona je Kulturni dom Vsetín a podršku pruža Ministarstvo kulture ČR, grad Vsetín i lokalne tvrtke, te HAVC.

 

11. festival Vsetínski filmski maraton održava se od 12. do 14 travnja, a sve ostale detalje potražite na njihovoj službenoj stranici.


Izvor: HAVC