Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja - Ilok' predstavlja se u Zagrebu

Muzej grada Iloka je povodom obilježavanja obljetnice 20 godina od završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pripremio istoimenu povijesno-dokumentarnu izložbu, autora Marka Keve. Izložba će biti otvorena 22. veljače u 19 sati u prostorima Galerije 'Zvonimir' Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a moći će se razgledati do 15. ožujka 2019.
vrijeme: 22.02.2019.
mjesto: Galerija Zvonimir Ministarstva obrane RH, Zagreb

Njezin je cilj aktualizacija teme unutar povijesnog istraživanja te interdisciplinarnih i publicističkih radova. Osim toga, po prvi put je obrađena i publicirana građa Muzeja grada Iloka koja se odnosi na navedeno razdoblje.

Postav izložbe, uz 82 obrađena muzejska predmeta, tematski je podijeljen u teme: - pripreme za povratak, - struktura, ciljevi i razmještaj snaga UNTAES-a, - područja djelovanja misije, - demilitarizacija, - prijelazne policijske snage, - upravna, institucionalna i socijalna reintegracija te – Ilok kroz fotografije za procesa mirne reintegracije. Uvelike su zastupljeni obrađeni povijesni dokumenti i hemerotečna građa (novinski članci) objavljeni tijekom trajanja procesa mirne reintegracije.

U sklopu navedene teme, predstavit će se i muzejski projekt Ukradena baština, autorice Andree Rimpf, i krađa najvrjednijih umjetnina iz Muzeja grada Iloka 1997. tijekom procesa mirne reintegracije. Kroz virtualnu izložbu prikazuju se neka od najvrjednijih umjetnina koja su ukradena iz muzejske ustanove za vrijeme Domovinskog rata i za kojima još traje potraga.