izložba

'Tijela i stvari, izgubljeno - nađeno' Tine Gverović


vrijeme: 26.11.2016. - 15.12.2016.12,00
mjesto: Zagreb; Francuski paviljon, Savska 25

Izložba pod nazivom 'Tijela i stvari, izgubljeno – nađeno' autorice Tine Gverović otvara se u subotu, 26. studenoga, u 12 sati, u Francuskom paviljonu. Izložba će biti otvorena do 15. prosinca.

Izložba se održava uz suglasnost štrajkaškog odbora djelatnika SC-a koji su od 16. studenoga u štrajku zbog nepotpisivanja usuglašenog  Kolektivnog ugovora kojim se reguliraju osnovna radnička prava. Zbog nemogućnosti održavanja izložbe u drugom terminu i ranije preuzetih obaveza, pozivamo vas da podržite i umjetničku i radničku inicijativu.

Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje 6 slika na platnu (Tina Gverović, 200 x 300 cm, akril i gvaš na platnu, 2016.) i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija – koje su osmislili Ben Cain i Tina Gverović - sačinjenih od građevinskog materijala, pijeska, blokova, plastičnih cijevi, vanjske rasvjete i industrijskih svjetala.


Polazišna točka ovog rada serija je šest slika velikih dimenzija nastalih u relaciji s povijesnim kontekstom izlagačkog prostora. Radovi se fokusiraju na različite procese kao što su odjeci, sedimentacije, nakupljanja, povijesti/materijalnosti određene robe za razmjenu i vrijednih dobara, kao i pitanja povezanih s migracijom, viškovima u proizvodnji, tijelima u tranzitu te tijelima u tranziciji.

Tina Gverović diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997., završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu u Nizozemskoj 2000., te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu 2013. godine. Radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njen rad često uključuje dezorijentirajuće instalacije i bavi se pitanjima vezanim uz prostor, teritorij i identitet, te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno. Nedavne izložbe uključuju izlaganje na Suzhou Documents - Biennial (Suzhou, 2016.), Umjetničkoj galeriji Dubrovnik (Dubrovnik, 2016.), Raum mit Licht galeriji (Beč, 2015.), Tate Britain (London, 2015.), Tate Modern (London, 2014.), MSUB (Beograd, 2014.), SE8 galeriji (London, 2013.), i Garden of Learning – Busan Biennial (Busan, 2012.). Sudjelovala je na rezidencijalnim programimau Švedskoj (Baltic Art Center, Visby, 2012.), Austriji (Kultur Kontakt, Beč, 2011.), Sjedinjenim Američkim Državama (ISCP, New York, 2006.)

(M.K., 24.11.2016)

Europska godina kulturne baštine