Preskočite na glavni sadržaj

Muzej Apoksiomena nominiran za Europski muzej godine

Muzej Apoksiomena, malo lošinjsko arhitektonsko-dizajnersko remek-djelo, ima šanse postati Europski muzej godine. Riječ je o jednom od najvažnijih europskih muzejskih priznanja koji dodjeljuje Europski muzejski forum, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.  
url: https://europeanforum.museum/

Među 40 muzeja iz 17 europskih zemalja koji se 2019. natječu za nagradu Europski muzej godine, kao jedini hrvatski projekt nominiran je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja. Prije dvije godine već je bio nominiran za muzejsku nagradu Živa Award, zatim za najbolju europsku arhitekturu, te 2016. za regionalnu arhitektonsku nagradu Piranesi Award. A prošle je godine prema izboru korisnika TripAdvisora zauzeo prvo mjesto na ljestvici top 10 najboljih muzeja u Hrvatskoj. U 2019., taj se slavni europski slijed nastavlja. 

U taj muzej posvećen jednom jedinom eksponatu - brončanom kipu atleta Apoksiomena, nedavno je stigao i njegov, nazovimo ga "mlađi brat", preciznije taktilna poliuretantska replika visoka 1 metar, rad akademske kiparice Zvonimire Obad.
- Puno je manji, a i može ga se dirati. Riječ je o taktilnom Apioksiomenu za slabovidne osobe. Mi ćemo ga predstaviti sa brošurom koja će ići na Braileovom pismu tako da će slijepim i slabovidnim osobama biti jedna dodatna mogućnost, jedan alat da zapravo spoznaju kako Apoksiomen izgleda. 27.travnja ćemo ga predstaviti publici, na obljetnicu vađenja kipa iz mora. Već je 20 godina prošlo od pronalaska Apoksiomena, ističe v.d. ravnatelja Muzeja Apoksiomena Marko Španjol.

Podsjetimo, u lošinjskome akvatoriju pored otočića Vele Orjule belgijski ga je ronilac 1996. otkrio, a 1999. je podignut i podvrgnut restauraciji. Nakon mnogobrojnih prezentacija u svijetu, u posljednje tri godine otkad je stalni dom pronašao u palači Kvarner na u Malom Lošinju, došlo mu se diviti gotovo 80 tisuća turista koji ga ne prestaju fotografirati i objavljivati na društvenim mrežama. Promocija Apoksiomena i dalje je nezaobilazna na mnogobrojnim turističkim sajmovima, konferencijama i kongresima, a već ovoga ožujka predstavit će se i u Europarlamentu u Bruxellesu.

Izvor:
https://kultura.hrt.hr/
Foto:
https://www.facebook.com/muzejapoksiomena/

***
Nominirani za EMYA 2019
Prijave za EMYA 2020