Preskočite na glavni sadržaj

LADO/ Reljefi/ Tragovi - izložba fotografija Petre Slobodnjak

Izložbom fotografija Petre Slobodnjak Ansambl LADO najavljuje obilježavanje 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložene fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Ansambla LADO, njegovim izvedbama i interpretaciji tradicijske umjetnosti. Izložba se održava od 7. do 24. veljače 2019.
vrijeme: 07.02.2019.
mjesto: Zagreb, MUO, Trg Republike Hrvatske
url: http://www.lado.hr

'Fotografije Petre Slobodnjak vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice.

No, fotografije Petre Slobodnjak nadilaze dokumentarno i govore prvenstveno onom što ples, odnosno glazba od davnina pa sve do danas u svojoj srži i jest, one govore o komunikaciji: s onostranim, s božanskim zaštitnikom, silom prirode ili pak s plesnim partnerom ili partnerima. I u konačnici s publikom. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak odabrani upravo oni trenuci koji o tome govore najdirektnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te video radovi s isječcima plesova. Pritom se pejzaži doimlju dijelom kao stilizirani pokreti, dijelom kao nabori tkanine, (plesni) pokreti odražavaju toplinu zemlje, strogoću kamena ili mekoću mora, a sve zajedno slika je tradicijske baštine, žive, vibrantne, prodorne i beskonačne.' – Iz teksta kustosice Ive Prosoli
 
Opširnije:
http://www.lado.hr/
https://www.muo.hr/