Preskočite na glavni sadržaj

Izložba '110 godina organiziranog turizma u Kaštelima' u Londonu

Muzej grada Kaštela u suradnji sa Turističkom zajednicom, Srednjom školom 'Braća Radić' i predstavnicima gradske uprave uključen je u organizaciju predstavljanja Kaštela u Velikoj Britaniji.
vrijeme: 30.01.2019.
mjesto: London

U srijedu, 30. siječnja, u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu otvorit će se izložba '110 godina organiziranog turizma u Kaštelima'. Autorica izložbe je muzejska savjetnica Sanja Acalija.  

Početci turizma u Kaštelima vezani su uz puštanje u promet željezničke pruge godine 1877. te uspostave parobrodskih veza sa Splitom, Rijekom i Trstom. Izletnički tip turizma u Kaštelima bilježimo od prvog starokršćanskog kongresa za arheologiju održanog u Splitu i Solinu 1894. godine. Dolascima prvih turista iz susjednih zemalja, ukazala se potreba za razvoj smještajnog turizma i izgradnje lječilišta i kupališta za strance pa se turizam ubrzanije razvija početkom 20. stoljeća. Početak kaštelanskog organiziranog turizma seže u 1909. godinu kad je u Kaštel Lukšiću češki liječnik Henrik Šoulavy otvorio prvi pansion za strance. Obitelj češkog liječnika Henrika Šoulavyog, porijeklom iz Sušica, u Kaštela se nastanila 1908. godine i ostala do kraja njihovih života. Liječnik Henrik Šoulavy je osim medicinskih usluga, mora i sunca, svojim gostima nudio različite sadržaje poput plivanja, veslanja, gimnastike, izleta u prirodu, i obilazaka kulturno-povijesnih spomenika. Ispred pansiona uredio je plažu sa kabinama za presvlačenje i platoima za sunčanje. Gostima je nudio i dalmatinske specijalitete i domaće vino. Gosti su nakon boravka u Kaštelima na razne načine promicali Kaštela u čitavoj Europi, isticali su prednosti boravka nakon čega se otvara čitav niz pansiona i odmarališta. Prvi kaštelanski hotel „Palace“ otvoren je 1928. godine i dugo je godina bio najreprezentativniji turistički objekat u Kaštelima. Razdoblje intenzivnog razvoja turizma započinje nakon Drugog svjetskog rata kad se grade novi hoteli i restorani. Osniva se hotelsko-ugostiteljsko poduzeće „Kaštelanska rivijera“ i turistička društva.  

Opširnije:
https://www.facebook.com/MuzejGradaKastela/