Preskočite na glavni sadržaj

'Legenda o svetom Muhli' Mate Matišića premijerno 9. veljače u 'Komediji'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Komedija' kao prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu, 9. veljače, predstavu 'Legenda o svetom Muhli', koju po dramskom tekstu Mate Matišića postavlja Zoran Mužić.
vrijeme: 09.02.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr
 

Kako se ističe u najavi, riječ je o ponovnom združivanju snaga velikoga Komedijina ansambla s redateljem Mužićem, koji je režirao i hit-predstavu "Bljesak zlatnog zuba" kojom je Kazalište Komedija prije tri sezone obilježilo 65 godina postojanja, donoseći ponovo na pozornicu teatra na Kaptolu zavičajni ambijent Imotske krajine jednog od naistaknutijih hrvatskih suvremenih dramskih autora.

 

Izravno nadahnut slavnom Boccacciovom zbirkom novela koju, kao i autorov zavičajni prostor Imotske krajine u kojem se radnja odvija, napućuju ljudi s mnoštvom mana i ponekom vrlinom, Matišićev se tekst izvrsno poigrava s nabožnim žanrom srednjovjekovne legende koju zaogrće u parodijsko ruho, združujući je s farsom i groteskom, ispreplićući tako ozbiljno sa smiješnim, sveto s tjelesnim, nadnaravno s prizemnim i lascivnim.

 

"Spletke, manipulacije, laži, farsa, praznovjerje, erotske igre i sebičnost su samo neke od tema duhovite priče 'Legenda o svetom Muhli', koje na scenu Kazališta Komedije donosi zanimljiva plejada likova predvođena lukavim varalicom fra Muhlom", stoji u najavi.

 

Komedija "Legenda o svetom Muhli" drugi je dramski tekst Mate Matišića, praizveden 1988., tri godine nakon njegova prvijenca "Bljesak zlatnog zuba".

 

Matišić izvrgava ruglu lažnu nabožnost, naivnost, praznovjerje i sebičnost. Naslovni junak, lukavi i snalažljivi fra Muhlo, svoje prostodušno stado zavarava i manipulira lažima, vješto balansirajući između ovog i "onog" svijeta, lažnih časnih sestara i lažnih mrtvaca, željeznih gaća i izgubljenih ključeva, grobokradica te čitavog niza spletki, sve u svrhu osobnog zadovoljenja i novih erotskih igri...

 

U naslovnoj je ulozi Filip Juričić, a ostatak glumačkog ansambla čine Davor Svedružić, Vinko Kraljević, Ivica Zadro, Ana Magud, Igor Mešin, Goran Malus, Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Vanda Winter, Ivan Magud, Dubravka Ostojić i Saša Buneta.

 

Scenograf je Darko Bakliža, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin dok glazbu potpisuje sam Matišić. (Hina)