Preskočite na glavni sadržaj

Asim Hebib: Retrospektiva

Retrospektivna izložba dubrovačkog kipara Asima Hebiba bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u subotu, 26. siječnja u 19 sati. Umjetnik na ovoj izložbi po prvi put izlaže djela iz brojnih svojih ciklusa nastalih u širokom rasponu od samih kiparskih početaka 1960-ih do danas. (Obavijest: zbog interesa javnosti, izložba dubrovačkog kipara, Asim Hebib: Retrospektiva postavljena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika produžuje se do nedjelje, 17. ožujka, a u srpnju će biti otvorena i u Muzeju Mimara u Zagrebu!)

vrijeme: 26.01.2019.
mjesto: Dubrovnik, Galerija Dulčić Masle Pulitika
url: http://www.ugdubrovnik.hr
Kustos izložbe, Milan Bešlić za ovu je izložbu u katalogu između ostaloga zapisao:

„U ovom retrospektivnom sažimanju kiparskoga opusa, dakle, od ovogodišnjeg datiranja djela kada već bilježimo konac drugog desetljeća 21. stoljeća pa do onih s kojima započinjemo čitanje Hebibova kiparstva datiranih u šestom desetljeću 20. stoljeća nastojali smo prikazati njegova kiparska obilježja u različitosti motiva i materijala. Također, recentnim izborom djela metodom sinteze težili smo precizirati upravo ta kiparska obilježja u kojima bismo razaznali tradicijske premise oblikovanja kao one zasade na kojima Hebib koncipira svoje kiparske forme. Time smo, vjerujemo, zornije predočili da je tradicijska matrica stvaralačko ishodište ovoga kiparstva, odnosno, ona pokretačka energija koja je determinirala sam kiparski postupak u njegovoj primarno ontičkoj utemeljenosti poentirajući i likovne vrijednosti djela.“

O kiparovom radu, kustosica izložbe, dr. sc. Anita Ruso u izložbenom je katalogu zapisala:

"Asim Hebib (Cernica, 1940.) u svojoj 78. godini izlaže u galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku djela iz brojnih svojih ciklusa nastalih u širokom rasponu od samih kiparskih početaka 1960.-ih do danas. Od sveukupno 36 izloženih djela čak polovica nikada nije izlagana. Iz bogate Asimove produkcije odabrane su skulpture iz jedanaest različitih ciklusa koje je tijekom života neumorno stvarao u Dubrovniku. Pišući o Sredozemlju i umjetničkoj produkciji naših krajeva akademik Tonko Maroević jednom je prilikom zapisao: „Na Sredozemlju je ostvarena jamačno najveća koncentracija kulturnih spomenika, okupljen nenadmašan broj mjesta poticajnih i izazovnih za stvaralačko hodočašće“. Hebib je iskonski upio sredozemnu, dubrovačku svjetlost koja je tako očito imala utjecaja na cjelokupni njegov opus."

Izložba u Galeriji Dulčić Masle Pulitika ostaje otvorena do 3. ožujka. 2019., a u srpnju će biti otvorena i u Muzeju Mimara u Zagrebu.

https://www.facebook.com/events/367392080726347/