Preskočite na glavni sadržaj

Polkaview: Jurica Pavičić

U programu Polkaview – intervjuu-tribini koju organizira Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka – na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu, u ponedjeljak, 28. siječnja, s početkom u 19 sati gostuje novinar, filmski kritičar i autor kolumne 'Vijesti iz Liliputa' u Jutarnjem listu, književnik te scenarist Jurica Pavičić.
vrijeme: 28.01.2019. 19 h
mjesto: Karlovac; Mala scena Hrvatskog doma, Kurelčeva 4
 

Razgovarat će se o Mediteranu, hrvatskom društvu i kulturi, a povodom izlaska njegova djela „Knjiga o jugu“ (Profil, Zagreb, 2018.).

 

Najnovija knjiga ovog nagrađivanog autora će se moći kupiti na Polkaviewu. Riječ je o zbirki od 23 eseja koja bave europskim jugom, srednjeeuropskim jugom i hrvatskim jugom – Dalmacijom. Tekstovi knjige bave se temama svakodnevice Jadrana 20. stoljeća, od gastarbajtera preko vikendica do jadranske magistrale i bure. Knjiga tematizira industrijsku povijest Dalmacije, kao i ulogu turizma na današnjem Mediteranu. Tekstovi knjige posvećeni su i nekim važnim figurama dalmatinskog 20. stoljeća, poput Dike Marjanović Radice i Tomislava Ivića.

 

Pavičić je rođen 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. 

 

Diplomirao je povijesti i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Nagrađen je 1992. nacionalnom nagradom za filmsku kritiku „Vladimir Vuković“. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu „Vijesti iz Liliputa“ u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske.

 

Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu „Veselko Tenžera“, a 2007. nagradu „Miljenko Smoje“ Slobodne Dalmacije.