Preskočite na glavni sadržaj

'Mladež bez Boga' Odona von Horvatha u veljači premijerno u ZKM-u

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će, 20. veljače,'predstava "Mladež bez Boga', koju po motivima istoimenog romana austrijskog književnika Odona von Horvatha postavlja Borut Šeparović.
vrijeme: 20.02.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr

Ususret premijeri u ZKM-u je održana teatrološka tribina na kojoj su o zlouporabama obrazovnih i vrijednosnih sustava, temama koje otvara taj roman iz 1937., govorili Boris Jokić, Tomislav Brlek i Milka Car.
 
Autor kojemu su nacisti spaljivali knjige, von Horvath je uspio prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. Njegov roman "Mladež bez boga" priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva.
 
"Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije. U romanu se mladi psihološki i fizički pripremaju za rat, a danas treniraju igrajući videoigre kako bi postali piloti vojnih dronova", stoji u najavi.
 
"Odon von Horvath poručuje da dobro također može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla. Autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića na temelju istoimenog romana postavlja pitanje: što da se radi kada se ništa ne može učiniti?", ističe se u najavi.
 
O danas ponovno aktualnim temama koje otvara von Horvathov roman, koji se odmah nakon objavljivanja 1939. razvio u jednu od najvažnijih knjiga u kanonu antiratnih romana koji kritiziraju nacizam, govorili su sugovornici teatrološke tribine održane u ponedjeljak u ZKM-u.
 
Suglasili su se da bi "Mladež bez boga", roman koji se čita u dahu, svakako bio izazovan i učenicima i učiteljima kao lektirni naslov u hrvatskim školama.
 
Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu naglasio je da ta knjiga, pisana 1937., sjajno opisuje trenutak koji živimo u 2019. jer "priča o društvu kome je razmišljanje ono što učenici najviše mrze, o društvu u kome su - ubojstvo, palež, krađa, prijevara – vrijednosti - ako je to za našu stvar".
 
"Dojam dok čitate ovaj roman jest da je knjiga pisana i za Hrvatsku, i za SAD ili za europske zemlje u 2019.", rekao je Jokić. "Horvath govori o nama malograđanima i o tome koliko smo nespremni na suočavanje s onim s čime bi se trebali suočiti, nego se od toga sklanjamo u komforne zone nečinjenja, nereagiranja, a onda se kao društvo licemjera čudimo – otkud mržnja u javnom govoru i postupanju?", dodao je.
 
Može li nas stoga roman "Mladež bez boga" nešto poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj?  Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?
 
"Pitanje je ne samo sadržaja u koji vjerujemo, nego i kako počinjemo vjerovati u neki sadržaj, od kojih smo ga autoriteta usvojili, kako preuzimamo fraze u komunikaciji", istaknuo je Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Učitelj u romanu je najočitiji predstavnik sitne buržoazije, one koja ima moralni sud, zna što je dobro, što zlo, ali se ne usudi upustiti u to da odijeli dobro od lošeg. Stalno nas kao čitatelja stavlja u poziciju razmišljanja - da reagiram? Kad reagira, kad kaže rasistički indoktriniranim učenicima jednu jednostavnu rečenicu, "Svi crnci su ljudi", napadnut je.
 
"Mladež bez boga" mladež je bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći.
 
Milka Car s Odsjeka za germanistiku FFZG osvrnula se na pitanje "Što znači bog u naslovu?". "Pisac se i sam lomio oko toga, ali naspram ideologije koja je laž i manipulacija, bog za Horvatha može biti samo istina. Roman je puno kasnije postao lektirni naslov u Njemačkoj i povezan je sa suočavanjem te države s prošlosti i odgovornosti. Pitanje boga u romanu je svakako i pitanje krivnje", objasnila je Car.
 
Redatelj Borut Šeparović, koji je tribinu pratio iz publike, na pitanje voditelja Srđana Sandića - kako će postaviti svoj autorski projekt prema motivima romana “Mladež bez boga” - otkrio je da se i u njegovoj režiji radnja zbiva u neimenovanoj zemlji, ali da predstava počinje tamo gdje roman završava - s profesorom koji je otišao u Afriku crncima, i sve se zbiva u 2019.
 
Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, MONTAЖ$TROJ-a i Akademije dramskih umjetnosti (ADU), a u njoj glume Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić i Rakan Rushaidat. (Hina)