Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna proslava suvremene skulpture START´19

Treću godinu zaredom Hrvatska s međunarodnom zajednicom ljubitelja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti slavi suvremenu skulpturu - program START'19 održava se u nedjelju, 27. siječnja istovremeno u više od dvadeset europskih zemalja, na sedamdesetak lokacija među kojima je i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU). 
vrijeme: 27.01.2019.
prijava: 23.01.2019
url: https://sculpture-network.org/

Međunarodnu proslavu organizira europska mreža Sculpture Network, a ovogodišnja središnja tema je odnos trodimenzionalne umjetnosti i društva.

Iz MSU-a kažu kako je taj događaj dobra prilika za druženje s umjetnicima, predstavnicima organizacija koje se bave izlaganjem i poticanjem trodimenzionalnog stvaralaštva, kao i za pregledavanje portfolija i kataloga umjetnika.

Okrugli stol, sa stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti, bavit će se fenomenom suvremenog društva koji stručnjaci nazivaju 'društvo gladno dodira'.

Akademska kiparica Marina Bauer razgovarat će s povjesničarima umjetnosti, performerima, psiholozima, plesnim umjetnicima, pedagozima, fizoterapeutima o važnosti dodira i tjelesnog iskustva u životu te o nedostatku dodira u današnjem društvu.

Propitivat će važnost dodira u našem cjelovitom razvoju kao i utjecaju na psihološke i spoznajne procese i zdravlje, osvrnut će se na ulogu tjelesne percepcije i dodira u stvaranju i doživljaju djela iz područja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti te moguću proširenu ulogu i važnost kiparstva u društvu.

Široki raspon tema obuhvatit će ulogu tijela u percepciji i kreiranju stvarnosti, somatsko mišljenje i pamćenje, ulogu zrcalnih neurona u kinestetičkoj empatiji, teoriju privrženosti u razvojnoj psihologiji, te način na koji nas oblikuje umanjeno kretanje, umanjena percepcija i ograničenost dodira u životu.

"Sve veća prisutnost vizualnih sadržaja i nemogućnost komunikacije dodirom i stvarnom tjelesnom prisutnošću, dovodi do osjećaja otuđenosti i gubitka dodira s društvom i okolišem", ističe se u najavi.

Specijalizirana vodstva kustosa i umjetnika održavat će se uz tjelesno i taktilno iskustvo s radovima izloženima u stalnom postavu, s naglaskom na Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Atelijer Ivana Kožarića, izložbu katalonskog umjetnika Pep Vidala, te multisenzornu izložbu Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo.

Paralelno će se odvijati četiri radionice za sve uzraste pod vodstvom iskusnih kiparica Hane Lukas Midžić i Melite Omeragić, koje će također staviti naglasak na taktilno iskustvo i stvaranje neobičnih formi od svakodnevnog materijala. Sudionici će imati priliku napraviti vlastito djelo.

U okviru slavljeničkog događanja, koje će trajati od 11 do 19 sati, u dvorani Gorgona priredit će se projekcije filmova o hrvatskim kiparima Vojinu Bakiću, Zlatku Boureku, Dušanu Đamonji, Ivanu Kožariću.

Središnji dio programa je showroom kataloga i portfolija koji omogućuje upoznavanje s radovima prisutnih umjetnika i predstavnika institucija te razgovor s njima.

Prijave za sudjelovanje otvorene su do srijede 23. siječnja, na mail ivan.tudek@msu.hr ili putem linka https://sculpture-network.org/.

Svi programi su besplatni, a ulaz u stalni postav Zbirke u pokretu se naplaćuje. (Hina)

 

Foto: https://sculpture-network.org/en/start19