Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Arheološkog muzeja o Lavalu Nugentu u Dublinu

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu 'Laval Nugent - ratnik i kolekcionar'. 
vrijeme: 22.01.2019.
mjesto: Dublin, Irska

Izložba, kojoj je autorica Sunčica Nagradić Habus bila je postavljena u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine, u povodu 240. rođendana grofa Nugenta, a u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, kako bi se hrvatskoj javnosti predstavio njegov iznimno zanimljiv životni put te kompleksna i teško shvatljiva ličnost.

"Laval Nugent je zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo", ističu iz Arheološkog muzeja.

Danas pomalo zaboravljen grof Laval Nugent (1777. - 1862.), iako rođeni Irac, bio je važan za razvitak Hrvatske u modernu europsku zemlju.  Bio je vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval se uz vojnu i političku karijeru izrazito zanimao za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

"Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove", napominje se.

Nakon prezentacije u Dublinu izložba će se predstaviti u ostalim gradovima Irske. (Hina)

Za dodatne informacije posjetite:
http://www.amz.hr/17503.aspx 
https://epicchq.com/exhibition-laval-nugent-warrior-and-art-collector/



Foto: www.amz.hr