Preskočite na glavni sadržaj

KinoKino: Za mjesec dana počinje četvrto izdanje festivala

Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino, pripremio je za svoje četvrto izdanje, koje će se održati od 20. do 24. veljače u zagrebačkom kinu Europa, mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja za djecu i njihove roditelje.
vrijeme: 20.02.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://kinokino.hr/
 

"Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova, poseban program Klasici s gostima unutar kojeg, posebno za ovu priliku, poznate ličnosti iz svijeta kulture biraju svoje omiljene filmove", najavljeno je s festivala, kojega je pokrenuo kreativni tim Zagreb Film Festivala.

 

Ponovno se održava popularni program Moj prvi odlazak u kino, blok igranih i animiranih filmova za djecu predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

 

Iz glavnog natjecateljskog programa ističe se jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu u posljednjih nekoliko godina, "Zlogonje" srpskog redatelja Raška Miljkovića.

 

To je priča o usamljenom dječaku Jovanu koji boluje od cerebralne paralize i čiji se život iz temelja mijenja dolaskom nove učenice Milice uz čiju će pomoć iskusiti sve što se dotada činilo potpuno nemogućim.

 

Film je premijerno prikazan na prestižnom dječjem festivalu u Torontu (TIFF Kids) gdje je osvojio glavnu nagradu, potom je na jednom od najvažnijih europskih festivala, u Zlínu, nagrađen za glavnu dječju ulogu, te sudjelovao na nizu filmskih festivala za djecu.

 

Zasad je iz programa najavljen i kenijski film "Supa Modo", premijerno prikazan u Berlinu, o devetogodišnjoj Jo, velikoj obožavateljici akcijskih filmova koja ima dvije velike životne želje ‒ postati super-heroj i snimiti film u kojem će imati glavnu ulogu.

 

To joj pomaže da ne razmišlja o svojoj teškoj bolesti, no sve se mijenja kada se cijelo selo ujedini da je uvjeri da su njezine super-moći zaista stvarne. Film je nagrađivan na brojnim festivalima, od Durbana do Edinburgha.

 Redatelj Petar Krelja i njegova supruga, scenaristica Vesna, desetljećima jedni od najvjernijih posjetitelja kina Europa, uvijek u prvim redovima, izabrat će za program Klasici s gostima film koji smatraju nezaobilaznim i za današnje generacije.

 

Nakon projekcije, razgovarat će s mladim gledateljima ne bi li provjerili imaju li stari filmovi isti utjecaj na nove generacije.

 

Filmske  radionice za djecu, ali i za odrasle

 

Za vrijeme festivala održat će se i radionice za djecu kako bi im vrijeme boravka u kinu bilo ispunjeno učenjem i zabavom, a priredit će se i jedna radionica za odrasle.

 

Redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka "Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu", članica žirija Čejen Černić, održat će radionicu "Prvi filmski korak" čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu priču.

 

Rezultat njihovog zajedničkog kreativnog rada bit će prijavljen na natječaj HAVC-a za razvoj scenarija što može dovesti do stvaranja novog dječjeg filma u hrvatskoj kinematografiji!

 

Kao i prošle godine, održat će se radionica "Dizajniramo filmski plakat", u suradnji s dizajnericom Andreom Sužnjević iz nagrađivanog studija Šesnić&Turković čiji će produkt biti plakat jednog od filmova iz ovogodišnjeg glavnog programa.

 

Bit će tu i radionica "Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma" namijenjena nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim odgojno-obrazovnim djelatnicima. S obzirom na sve veće zanimanje za tu radionicu ove godine organizirat će se više termina i gostujućih predavača.

 

Prijave za tu i ostale radionice počinju uskoro, a sve informacije bit će objavljene na službenoj stranici festivala.

 

Poziv osnovnoškolcima da se prijave za dječji žiri

 

U profesionalnom žiriju ove su godine filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen, redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu) te spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio kauboju, Pjevač u noći, Nasmijati psa).

 Kovanen će u Zagrebu govoriti o filmskoj edukaciji u školama, od predškolskog do srednjoškolskog stupnja, a sve u cilju razvoja filmske pismenosti kod učenika.

 

O najboljim filmovima odlučivat će, kao i svake godine, i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučivat će o dobitniku nagrade publike.

 

Organizatori pozivaju zainteresirane male filmofile, od 12 do 15 godina, koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj, odnosno da pošalju kratko motivacijsko pismo i popis 10 najdražih filmova s kratkim obrazloženjem na katarina@kinokino.hr.

 

U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail) te naziv škole, a prijave traju do 30. siječnja. (Hina)