Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Poljski plakat: Tijelo'

ISO-Izložbeni salon Izidor Kršnjavi otvara sezonu 2019. izložbom pod nazivom 'Poljski plakat: Tijelo'. Radi se o kolekciji poljskog plakata na temu tijela iz zbirke Dydo Poster Collection smještene u Krakowu, koji su uvršteni u novu knjigu Mirka Ilića i Stevena Hellera 'Head to Toe: The Nude in Graphic Design'. Izložba se otvara 21. siječnja u 19 sati.
vrijeme: 21.01.2019.
mjesto: Zagreb, ISO-Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

U tekstu Golotinja kao metafora, Heller razlaže značenje i mogućnosti djelovanja autora u Poljskoj, unutar teme tijela, odnosno golotinje: "Golotinja u poljskom dizajnu plakata uglavnom je simboličko-metaforičke prirode. Kada je poljski plakat bio na svom kreativnom vrhuncu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, u vrijeme sveopće cenzure, golotinja je – često nadrealna i apsurdna – omogućavala poljskim umjetnicima da razbiju nametnute tabue. Ono što je, povijesno gledano,toliko uzbudljivo kod poljskog plakata jest upravo njegova sposobnost da prevari vlasti zahvaljujući nekonvencionalnom korištenju golotinje. Tijelo, od glave do pete, podjednako je i umjetnost i politika te se odlikuje nevjerojatnom moći i ljepotom."

Ulaz na izložbu je slobodan, a posjet je moguć u radnom vremenu ISO-a, pon - pet od 11 do 19 sati sve do 15. veljače 2019.

https://www.facebook.com/events/2212269465651834/