Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt 'Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu'

Projekt 'Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu', koji nastaje u pograničnoj suradnji Hrvatske i Slovenije te uz potporu sredstava Europske unije, trebao bi u iduće dvije godine okupiti dosadašnja arheloška saznanja te na edukativan i atraktivan način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba. 
vrijeme: 14.01.2019.

Prapovijesno nasljeđe na ovim prostorima dosad nije bilo dovoljno atraktivno i sveobuhvatno predstavljeno, osobito u turističkom kontekstu, s obzirom na to da se pronalasci uglavnom tradicionalno izlažu u vitrinama, arheološkim parkovima ili stazama.

Poseban izazov projekta "Prehistory Adventure", predstavljenog u ponedjeljak u Arheološkom muzeju u Zagrebu, stoga je bila želja da se to promijeni i javnosti na zanimljiv način predoči svakodnevica naših predaka, od jela i odjeće do njihovih navika.

Projekt će istaknuti prethistorijske teme u pet različitih područja, a provodit će se uz pomoć aplikacija, pametnih ploča, niza događanja, radionica i izložbi.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić kaže kako se želi "sve one godine, desetljeća truda, rada i istraživanja stoljetne i tisućljetne prošlosti pretočiti u posebno iskustvo, šetnju kroz prapovijest".
"Svi mi znanstvenici i stručnjaci nerijetko se usredotočujemo na jednu temu i provedemo na njoj cijelu karijeru i život, a sada ćemo sve one koji nisu toliko stručni upoznati što znači život prapovijesti", rekao je.
Mihelić je objasnio kako se javnosti želi omogućiti da osjete kako je to bilo na nekoliko razina, s pomoću nekoliko osjetila, osim uz virtualna pomagala i uz posjet lokalitetima i muzejima koji sudjeluju u projektu.

Uz pomoć IKT tehnologije na području proširene stvarnosti projekt će sveobuhvatnu interpretaciju prapovijesti ostvariti kroz različite inovativne i interaktivne elemente, a novi sadržaji neće štetno djelovati na zaštićenu baštinsku jezgru.

Nositelji projekta općine Donja Voća, Zreče i Radenci

Nositelj projekta je općina Donja Voća u Hrvatskoj, koja na svom području ima u svjetskim okvirima vrijedan lokalitet, špilju Vindiju. Provodi ga u suradnji sa slovenskim partnerima, općinama Zreče i Radenci i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani te Muzejom Turopolja i Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija.

Svaki od partnera će napraviti svoj dio projekta, a Arheološki muzej fokusirat će se na špilju Vindija, neandertalce i brončano doba,  organizirat će zajedničku izložbu, radionice za djecu i edukaciju.

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec podsjetio je kako je projekt počeo u studenom prošle godine, provodit će se tijekom dvije godine, a s 85 posto ga sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.
Ukupan predviđeni iznos projekta je 720.290 eura, a  radi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska 2014. - 2020.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo što je riječ o međugraničnom projektu Hrvatske i Slovenije koji potvrđuje da se uspješno povlače sredstva iz fondova Europske unije.
"Vrijeme je da se javni prostor prestane opterećivati ideologijama i da se okrene tehnologijama, no važno je i čuvati našu baštinu i povijest", istaknuo je.
Saborski zastupnik Davor Ivo Stier (HDZ) smatra kako je taj projekt još jedan doprinos jačanju odnosa Hrvatske i Slovenije. "Projekt nas vodi u prapovijest, ali od te prapovijesti do danas imamo kontinuitet suradnje i prijateljstva i to moramo ojačati, to mora biti naša budućnost", ustvrdio je. (Hina)