Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za sudjelovanje na izložbi 'Animus' u sklopu manifestacije 'Splitski cvit' povodom Dana žena 2019.

Objavljen je poziv likovnim umjetnicama za sudjelovanje na izložbi 'Animus' u sklopu manifestacije 'Splitski cvit' povodom Dana žena 2019. Izložba će se održati u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu od 1. do 10. ožujka 2019., u organizaciji udruge Naš kvart uz potporu HULU Splita i Grada Splita. Rok za prijavu je 21. siječnja 2019.  
prijava: 21.01.2019
url: http://hulu-split.hr

Uzevši u obzir narav i povod izložbe, Natječaj je namijenjen isključivo ženskim osobama - likovnim umjetnicama, bez obzira na korištene medije i likovne tehnike.

O temi izložbe:

Ideja Animusa, odnosno kontraseksualnih muževnih kapaciteta unutar žene, u ovom kontekstu služi kao poticaj za introspekciju, umjetničko stvaralaštvo te otkrivanje potisnutih, skrivenih ili naprosto rijetko izraženih dijelova osobnosti žene. Jungova psihologija tumači Animus kao utjelovljenje klasičnih maskulinih osobina poput asertivnosti i agresivnosti, ali ujedno naglašava važnost integracije Animusa u Ego kako bi osoba, u ovom slučaju žena, izgradila potpunu, zaokruženu osobnost.

Proces umjetničke kreacije može omogućiti proučavanje, a potom i prihvaćanje različitih aspekata osobnosti, napose onih nesvjesnih i „maskulinih“, koji su bili odbačeni u prethodnim fazama osobnog, pa i umjetničkog razvoja. Radovi predstavljeni na izložbi „Animus“ prezentirat će privatne svjetove, surove emocije i nutarnje dileme njihovih kreatorica koje su se upustile u proces reintegracije ovih aspekata svoje osobnosti, a samim time se založile za vlastiti razvoj s ciljem dosezanja svog punog potencijala kao osobe i umjetnice, odnosno svog maksimuma u svakoj životnoj ulozi.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Dora Derado u suorganizaciji s umjetnicom Ana Marijom Botteri te Milenom Mratinić, začetnicom projekta „Splitski cvit – žena je žena“.

Tekst natječaja i informacije o prijavi dostupni su putem poveznice: http://hulu-split.hr/.