Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija 'Svijet oko nas' 2018.

Nacionalna izložba fotografija za mlade autore do 25 godina 'Svijet oko nas' 2018. otvara se u petak, 21. prosinca u 17 sati, u umjetničkoj foto galeriji 'Batana' u Rovinju.
vrijeme: 21.12.2018.
mjesto: Rovinj, Photo Art Gallery Batana
url: https://www.cvu-batana.com/

Na natječaj su se prijavila 82 autora, od najmlađih uz pomoć svojih mentora i voditelja u školama i udrugama, do starijih autora u zadanim kriterijima do 25 godina starosti. Pristiglo je 275 fotografija, od toga je nominirano 12 kolekcija od samih autora.

'(...) Prvu nagradu je dobila Nikolina Bujanić za fotografiju "Vrijeme je stalo" koja umješno pokazuje kako i zbog čega je fotoaparat jedan od najzabavnijih alata za izražaj i kako se temi može prići na vrlo kreativan način, igrajući se sa kadrom i vremenom ekspozicije u istom. Rezultat je vrlo efektna fotografija, koja čak i u neku ruku ironizira snimanje iste sa izabranim naslovom fotografije...

Drugu nagradu je dobio Ivor Lapić za svoju seriju fotografija pod nazivima: "Gledam", "Tražim" i "Vidim'' (tamo gdje nema ničega) koja na vrlo kreativan način pokazuje da je konceptualna fotografija još uvijek živa i da nije potrošeni koncept iste. Kako to često biva sa konceptualnim pristupom fotografije, svaka za sebe i nema toliko smisla osim kada ih se gleda kao cjelinu – kao priču koja nastaje upravo pred nama promatračima.

Treću nagradu je dobila Angela Udovičić za "Igru svijetla i sjene" koja se bavi onime što joj i naslov govori, a tema koja je toliko imanentna fotografiji za sebe da su suvišna svaka objašnjenja, a autorica uspješno izbjegava generička ponavljanja na temu.

Zapravo, sve nagrađene, pohvaljene i selektirane radove krasi prilična doza originalnosti u pristupu i kreativnost, pa bez obzira na način na koji funkcioniraju moderne platforme (društvene mreže) vidi se želja da se iskorači iz uobičajenih svakodnevnih obrazaca fotografiranja, koja se u mnogočemu naslanjaju na te iste platforme – ponavljajuća uniformnost fotografija kojima smo svjedoci iz dana u dan. Jedan tip fotografije koji je odraz naše ljudske taštine i ega (selfie) je stvorio obrazac nekreativnosti koji se na tim mrežama neprekidno ponavlja i zapravo je vrlo naporan za gledanje, osim valjda za samog autora oslijepljenog taštinom....Nažalost u velikoj većini na društvenim mrežama njihov okvir određuje sadržaj.

No dokaz da se može drugačije bilježiti "Svijet oko nas" je upravo i ova izložba, na kojoj su svi autori mlađe dobi pokazali da je kreativna fotografija i dalje živa... pa nastala ona kroz prizmu klasičnog fotoaparata,camere obscure ili običnog telefona je zapravo manje važno od autorskog pristupa koji su autori pokazali.' 
 
— Karmen Orlić - Denis Gržetić