Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Gordane Drinković u Zadru

Muzej antičkog stakla u Zadru najavljuje otvorenje izložbe umjetnice Gordane Drinković pod nazivom Sveta obitelj / Sagrada familia - Posvećeno Slavomiru Drinkoviću. Izložba će se otvoriti u četvrtak, 20. prosinca 2018. u 19 sati, u maloj izložbenoj dvorani MAS u Zadru.
vrijeme: 20.12.2018.
mjesto: Muzej antičkog stakla, Zadar

Rad Sveta obitelj nastao je 1991./92., u vrijeme rata u Hrvatskoj i ponovljen je 2016. godine. Dio je razmišljanja o Svetoj obitelji i o svetosti svake obitelji, objedinjuje i doživljajno govori da su svi ljudi, bez obzira na različita promišljanja i druge različitosti, Sveta obitelj / Sagrada familia. Radovi ove cjeline nastaju povezivanjem dva načina izrade. Donji dio rada nastaje puhanjem u drveni kalup, a gornji slobodnim oblikovanjem stakla. U kontekstu naziva, donji dio rada pripada obiteljskom (genetskom, određenom, temeljnom), a gornji osobnom (djelomično obiteljski određenom, slobodnom). Povezavši dva načina izrade, govorim o zajedništvu, pripadnosti, neraskidivosti.

O svom radu i povezanosti sa staklom, umjetnica kaže:

'Staklo je stvarnost pomaknuta prozirnošću. Materijal pun suprotnosti, ograničenja, nepredvidivi tehnološki starac, kruta tekućina, iluzija lakoće i težina, krhkost i čvrstoća, materija koja ljudski dah prenosi u oblik. Staklo mi je blisko. U njemu i njegovoj prozirnosti mogu i želim izraziti ono što mislim i osjećam. Radovima u staklu komuniciram sa svijetom jednako kao što komuniciram svojim tijelom, riječima, ponašanjem i životom.'



Nakon otvorenja, od 19,30 sati, mješoviti pjevački zbor Condura Croatica – Zadar uz dječju klapu Baliniera – Preko održat će tradicionalni božićni koncert.

Za sve zainteresirane posjetitelje ulaz je slobodan.

https://www.facebook.com/mas.zadar/