Preskočite na glavni sadržaj

Noć muzeja 1. veljače na temu 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost'

Noć muzeja, manifestacija koja godinama u muzeje diljem Hrvatske privlači velik broj posjetitelja, u svom će se 14. izdanju održati u petak, 1. veljače, na temu 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost'. Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) pozvalo je sve muzeje i druge baštinske ustanove da do 11. siječnja prijave svoje programe na predloženu temu ili redovne programe koji su planirani za Noć muzeja te predstave publici iskustva u primjeni.
vrijeme: 01.02.2019.
prijava: 11.01.2019
url: http://hrmud.hr/

Kako bi kreativno sagledali muzejske mogućnosti i omogućili veću dostupnost svojih sadržaja novoj muzejskoj publici, te im virtualno približili budućnost u muzejima, kao i svakodnevnom životu, hrvatski muzeji u svom radu koriste suvremene tehnologije, od digitalnih platformi i mobilnih aplikacija do VR tehnologije, digitalne tehnologije.

Tema je odabrana s obzirom na to da su komuniciranje različitih sadržaja - od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja, sve do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, odnosno primjena digitalnih tehnologija otvorili neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

"Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno prostorno muzeologiziranje  i dostupnost velikom broju korisnika", napominje HMD u opisu teme.

Muzeji su tako postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije. "Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i na način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost", dodaje se.

Noć muzeja pokrenuta je u Njemačkoj 1998., godinu dana kasnije počela se održavati i u Francuskoj, a od 2005. prerasta u događaj na europskoj razini, kada se pridružuje i Hrvatska.

Na prvom izdanju sudjelovao je samo Zagreb sa šest muzeja koje je obišlo oko deset tisuća ljudi, a danas je to manifestacija na nacionalnoj razini koja se svake godine održava u sve više gradova - prošle godine bilo ih je 110 na 230 lokacija, dok je posjetitelja bilo skoro 240 tisuća.

Manifestacija se održava tradicionalno u zimskim mjesecima, od 18 sati do jedan sat iza ponoći, uz besplatan ulaz za razna događanja, otvorenja izložbi, predavanja, radionice, koncerte, performanse, promocije, vodstva, kazališne predstave. Prema podacima s mrežnih stranica projekta, u 2014. godini bilo je rekordnih 360 tisuća posjetitelja. (Hina)