Preskočite na glavni sadržaj

Orijentalna glazbala akademskog kipara Stipana Kujundžića

Izložba 'Stipan Kujundžić – orijentalna glazbala' obuhvaća rezultate višegodišnjih istraživanja daleke i blisko istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata, jednako kao i takvih glazbala u regiji. Prigodom otvorenja izložbe, 17. prosinca u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu, autor Stipan Kujundžić i lutnjist Igor Paro izvest će nekoliko improvizacija na glazbalima.
vrijeme: 17.12.2018.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu, Mala dvorana

„Izložba obuhvaća rezultate višegodišnjih istraživanja daleke i blisko istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata, jednako kao i takvih glazbala u regiji. Unutar ovog velikog područja, odnosno brojnih pripadnih glazbenih instrumenata, autor je odabrao 14 glazbala. Njihova se pripadnost veže uz slijedeća područja: Hrvatsko Dinarski areal, Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija, Bugarska, Turska, Perzija, Irak, Azerbejdžan, Armenija, Gruzija, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Afganistan, Pakistan, Indija, Kašmir, Kina i Japan. Stipan Kujundžić je oblikovao tih 14 odabranih orijentalnih glazbala prema izvornim uzorcima, ali u vlastitoj umjetničkoj interpretaciji njihove forme. Usmjerio se je na proučavanje i svladavanje gradbene tehnike odabranih instrumenata te, prije svega, na kiparsko promišljanje njihovog oblikovanja. Nakon pomnog studiranja i prenošenja tradicijske sheme, on primjenjuje posvemašnju redukciju uobičajenih tradicijskih rezbarenih i drugih uresa. Umjesto toga, on koristi na svakom glazbalu veći broj raznolikih vrsta drveta. Tim postupkom on dobiva njihova različita strukturalna i koloristička svojstva te ostvaruje jednu novu, vrlo zanimljivu geometriju unutar cjeline. Ona se temelji na ideji obilježavanja pojedinih konstrukcijskih elemenata glazbala uporabom različitih vrsta drveta. To je provedeno na iznimno suptilan način, što u konačnici rezultira pojavom vrlo elegantnih objekata skulpturalnih karakteristika. Nedvojbeno je riječ o nadahnutim kiparskim zahvatima, pri čemu je u potpunosti sačuvana temeljna funkcija glazbala, a to je da se na njima može svirati.“ (Mario Beusan, iz uvodnog teksta za izložbu)

Izložba će se moći razgledati do 3. veljače 2019., utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati, četvrtkom 10 do 20 sati, nedjeljom od 10 do 13 sati. Muzej je zatvoren ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima.

Organizator: ULUPUH
Partner: Arheološki muzej u Zagrebu

https://www.facebook.com/events/1786701321439678/