Preskočite na glavni sadržaj

Strah – vjeran pratitelj čovjeka, u plesnoj predstavi koreografkinje Mirjane Preis

'Strah', nova predstava koreografkinje Mirjane Preis u suradnji sa Studijem za suvremeni ples i Zagrebačkim plesnim centrom, (pret)premijerno će biti predstavljena 14. i 15. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru.
vrijeme: 14.12.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/

U svojoj novoj predstavi, koreografkinja Mirjana Preis bavi se osjećajem straha i njegovim oblicima. Strah je nelagodno čuvstvo izazvano percepcijom očite ili pretpostavljene opasnosti. Intenzitet straha ovisi kako o percepciji ugroze, tako i o psihi i odgoju pojedinca.


Strah je oduvijek bio vjeran pratitelj čovjeka od pamtivijeka. Strah nije samo osjećaj, on može postati glavni pokretač u životu. U načelu, kada mu dopustimo da preuzme kontrolu, naš život obilježavaju ograničenja, represija, uskogrudnost, potiskivanje, kazna, krivnja i stalni napori da izbjegnemo povredu. Strah je jedino čega se moramo bojati.


Plesnu interpretaciju straha izvode Ana Vnučec, Šimun Stankov i Sintija Kučić, oblikovanje svjetla potpisuje Marino Frankola, tonsku obradu Milorad Stranić, a izbor glazbe i kostima sama autorica i koreografkinja Mirjana Preis.


Mirjana Preis plesna je pedagoginja i koreografkinja. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu 1970. godine, a 1976. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala je komparativnu književnost i latinski jezik. Od 1970. do 1987. stalna je članica Studija za suvremeni ples, a 1974. dobiva status slobodnog umjetnika. Od 1987. stalno je zaposlena kao plesna pedagoginja i koreografkinja u Učilištu ZKM-a.


Ostvarila je brojne koreografije (Igra, Preludij za poslijepodne jednog fauna, Kaputt, Maraton, Starost/ Alzheimer Cafe, Mogući koncert...). Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu Kaputt (2004.), Strukovnu nagradu UPUH-a (2012.), te nominacije Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju i mušku ulogu u predstavi Starost/ Alzheimer Cafe (2016.).