Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja'

U srijedu, 12. prosinca 2018. godine u 19 sati, u varaždinskoj  Galeriji starih i novih majstora, Palača Sermage, otvara se izložba 'Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja', koja će se moći razgledati do 3. ožujka 2019.  
vrijeme: 12.12.2018.
mjesto: Varaždin, Palača Sermage
url: https://glazbena.hr/

Izložba kustosice Jelene Rančić detaljnije će vas provesti kroz povijest škole od njenih početaka pa sve do pogleda u budućnost i nekih novih izazova pred kojima se škola nalazi. Izložba obuhvaća dvjestotinjak predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, arhiva Glazbene škole u Varaždinu, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Državnog arhiva u Varaždinu i privatnog vlasništva, kojima se javnosti žele približiti važne osobe i događaji iz povijesti rada Glazbene škole u Varaždinu.

Uz uvodni dio posvećen glazbi kao elementarnoj potrebi u svim ljudskim kulturama i civilizacijama, zastupljene su i cjeline o Musikvereinu i osnutku Glazbene škole te njezinu djelovanju u drugoj polovici 20. stoljeća i radu ove kulturno-obrazovne ustanove kao suvremene škole 21. stoljeća.

Izložba je upotpunjena video projekcijama i uređajima za reprodukciju glazbe, s odabranim glazbenim primjerima, koji pojedinim izlošcima daju ključnu auditivnu komponentu, važnu za oživljavanje i razumijevanje, dok su neki likovni primjeri odabrani kao ilustracija glazbenog jezika.