Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Matka Trebotića u Splitu

Izložba Matka Trebotića 'Pedeset godina samoće', kojom taj hrvatski umjetnik obilježava 50 godina od svoje prve samostalne izložbe, otvorena je u petak u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. 
vrijeme: 07.12.2018.
mjesto: Split, Dioklecijanovi podrumi

Na izložbi je predstavljeno 20-ak njegovih najnovijih likovnih djela i križ, kao središnji dio izložbe, kojeg je nazvao "Manifest križa".

Trebotić, koji je u osamdesettrećoj godini, istaknuo je kako je na slavljeničkoj izložbi predstavio svoj radove koji su nastali u zadnjih godinu dana.

"Želio sam da to bude potpuno nova izložba, bez retrospektive. Tako pokazujem kako čovjek, bez obzira na starosnu dob, može u umjetnosti biti mlad", istaknuo je Trebotić.

Objasnio je i kako je križ u središtu njegove izložbe jer time želi odaslati poruku protiv imperijalizma u kulturi.

"Ovim 'Manifestom križa' pruža se otpor prema imperijalizmu u kulturi, jer mali narodi vrlo teško participiraju u velikom poslu trgovine umjetninama. Hrvatska ima izvanredne umjetnike koji mogu biti na svjetskoj sceni, ali nemamo strukture koje bi to podržale, nemamo novaca niti privatnih galerija", rekao je Trebotić.

Kustosi izložbe, koju zajednički organiziraju splitska Galerija umjetnina i Muzej Grada, su Branko Franceschi i Blaženka Perica.

Ravnateljica splitskog Muzeja Branka Brekalo istaknula je kako je križ znak u kojem Trebotić živi.

"Križ kojeg je postavio Matko nije patetičan niti je opterećujući, on naprosto zna njegovu snažnu duhovnost kojom je obilježen cijeli njegov put, kako ljudski tako i umjetnički", rekla je Brekalo.

Naglasila je da je  slavljenička izložba Matka Trebotića "fešta umjetnosti".

"Matkovi performansi, skulpture, instalacije i njegovo sudjelovanje na raznim izložbama govore o njegovom vitalitetu, a takav vitalitet na spoju tradicije i suvremenosti trajno je obilježje njegova rada", ustvrdila je Brekalo.

Po njenim riječima, "50 godina samoće," kako je naslovljena i ova slavljenička izložba, nije 50 godina ljudske samoće nego 50 godina umjetničke samoće koja potiče Trebotićevo stvaralaštvo.

"Malo je ljudi koji mogu tako voljeti svoju zemlju, dati joj tako veliku umjetnost, a pri tomu biti samostalan", naglasila je Brekalo tumačeći Trebotićevu umjetničku karijeru.

Povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler je istaknula kako Trebotića prati nepravda.

"Matka prati nepravda, velika zavist i ljubomora njegovih kolega. Ljudski me zaboljela ta nepravda prema Matkovom opusu i slikarstvu", rekla je Koerbler. Dodala je kako je Trebotić izdržao cijeli život bez da je radio u nekoj ustanovi, a u 90 posto slučajeva nije tražio sredstva za izložbe, kataloge ili sponzorstva od državnih ili gradskih institucija.

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2019. (Hina)
 
Opširnije:
https://radio.hrt.hr/clanak/jubilejska-izlozba-matka-trebotica/185354/