Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana i izložba ilustracija u Arheološkom muzeju Osijek

Predstavljanje romana Josipa Kralika 'Mor – plodovi osve' će se održati ovog petka, 7. prosinca, u 19 sati, u Arheološkom muzeju Osijek. Na predstavljanju će posjetitelji imati jedinstvenu priliku pogledati i izložbu originalnih ilustracija iz romana, koje je izradio mladi osječki akademski slikar Rene Grgić-Đaković.
vrijeme: 07.12.2018. 19 h
mjesto: Osijek, Arheološki muzej Osijek, Trg Svetog Trojstva 2
url: https://hr-hr.facebook.com/arheoloskiosijek/
 

Roman će, uz autora, predstavljati Mišo Nejašmić iz Naklade Jesenski i Turk, Vanja Spirin – urednik te dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica.

Autor romana, inače rođeni Osječanin, magistar konzerviranja-restauriranja, zaposlenik Arheološkog muzeja Osijek i doktorand studija Kulturologije, svoju je ljubav prema rodnom gradu neraskidivo i nenametljivo povezao s dinamičnom fabulom ovog napetog romana. U rečenicama zaljubljenika u grad koji u genima nosi priče, a od djetinjstva pa sve do profesionalnog i akademskog usmjerenja živi prošlost i kulturu svaki će građanin Osijeka s lakoćom prepoznati svoj grad, otkrivajući ga u nekom drugom vremenu – uzbudljivom i fantastičnom, moguće samo davno zaboravljenom ili ipak vješto i očaravajuće izmaštanom.

Roman „MOR – plodovi osvete“ jedinstvenog je stila, zanimljive strukture i odgovara tzv. fantasy žanru, koji s lakoćom uvlači čitatelja u svoj svijet živopisnih likova u izmaglici nestvarnog. U izvanredno vođenoj radnji, dinamičnim i neočekivanim zapletima iščitava se fantastična pripovijest o stvarnim ljudskim emocijama i sudbinama te o prepoznatljivoj Mursi, izmještenoj iz vlastitog arheološkog sloja.

Radnja romana se odvija u magijom prožetoj povijesti, koja je sve samo ne idealna i bajkovita. Tradicionalan sajam oružja i vojne opreme, koji u Mursi treba započeti za koji dan, mogao bi biti ugrožen serijom okrutnih ubojstava koja su uzdrmala grad. Gradske vlasti pod svaku cijenu moraju osigurati da svirepa ubojstva djevojaka i panika koja se sve više širi među građanima ne pokvare dugu tradiciju dobrog sajmišnog poslovanja. Zaokupljeni pripremanjem sajma i otkrivanjem ubojice koji se skriva negdje među njima, stanovnici Murse nisu svjesni da će se okrutni ubojica uskoro pokazati kao znatno manja prijetnja njihovom, do tada ugodnom, življenju. Čitatelj se s događanjima i likovima unutar grada upoznaje prateći doživljaje vječnog lutalice, zagonetnog Mora, koji u grad stiže samo nekoliko dana prije početka čuvenog sajma. On, u uzbudljivim i neočekivanim zapletima, biva uvučen u intrigantan splet turbulentnih ljudskih sudbina koje će, mijenjajući ga, obilježiti njegov, ali i život cijelog grada.

Pripovjednu strukturu romana karakterizira jednostavan, razgovijetan jezik, s vješto ukomponiranim životnim dijalozima koje autor znalački koristi u odličnoj psihološkoj karakterizaciji likova, pokazujući time ozbiljnu spisateljsku umješnost i zrelost, a sama struktura romana osigurava visok intenzitet dinamike i napetosti. Roman koji uistinu ima što ponuditi!