Preskočite na glavni sadržaj

MUVI 07: muzeji-video-film

Sedmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 6. i 7. prosinca 2018. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
vrijeme: 06.12.2018.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.mdc.hr/
 

Organizator manifestacije koja je tijekom proteklih dvanaest godina probudila interes muzealca, kreativne industrije, IT stručnjaka i studenata muzeologije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, istraživanje primjene filmskih i digitalnih sadržaja u muzejskoj zajednici te poticanje suradnje između kulturnih i kreativnih industrija.

 

Prikazivački dio MUVI 07 festivala donosi 23 filmska ostvarenja  koja pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista. Program je podijeljen u šest sekcija: etnološke teme, predstavljamo: Etnografski muzej Zagreb, predstavljamo: Muzej Međimurja Čakovec, promotivni filmovi muzeja, sekcija s kratkim filmovima o izložbama, zaštiti, edukaciji i događanjima te zagrebačka premijera dokumentarno-igranog filma The Prehistoric Night of Venus i Mars.

 

Program otvaraju filmovi koji na vrlo različite načine promiču i valoriziraju etnološka istraživanja. Iz Muzeja Cetinjske krajine iz Sinja stižu dva kratka videa zabilježena suptilnom kamerom snimatelja Ante Gugića - Nijemo kolo i Peka, u kojima su predstavljena zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske: lončarstvo iz sela Potravlja koje je povezano s tisućljetnom tradicijom pripreme jela na otvorenom ognjištu te ples nijemo kolo koji je jedinstven po načinu izvođenja bez glazbene pratnje. Iz bloka etnoloških tema još se izdvajaju Betinski pir Muzeja betinske drvene brodogradnje snimljen 2015. godine uz veliku pomoć mještana Betine i mjesnog KUD-a radi tumačenja betinskih svadbenih običaja kao i film Etnografskog muzeja Istre Ravioli / Rafioli koji problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tog tradicijskog jela.

 

Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec - Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju i Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, koji govore o umijeću zlatarenja koje upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, odnosno predstavljaju povijesti cimbala i njegovu ulogu u međimurskoj tradicijskoj glazbi od ranog 19. stoljeća sve do sredine 20. stoljeća kada ga potiskuje popularnija tamburica. Ljubitelje akcijskih scena, bogatih kostima i vještih konjičkih i mačevalačkih zahvata zaintrigirat će dokumentarni film Filmsko uprizorenje Legende o Picokima (making off) koji prati što se sve događalo na snimanju filma koji prikazuje bitku između branitelja grada Đurđevca i Turaka i donosi poznatu priču o đurđevačkom picoku koji je spasio grad od sigurne turske pobjede.

 

Drugi dan festivala održava se MUVI lab - blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i primjene multimedije u produkciji baštinskih sadržaja. Bit će prezentirana virtualna izložba Hrvatskog povijesnog muzeja Sjećanje na 20. stoljeće – izbor dokumenata iz osobnih i obiteljskih ostavština koja je pobudila iznimno veliki interes korisnika za istraživanje dokumentarnog gradiva koje je do tada bilo čuvano u muzeju kao i interaktivna multimedijska aplikacija Muzeja grada Zagreba Odjeci zagrebačkih događanja u 20. Stoljeću koja posjetiteljima muzeja za svaki od 100 plakata koji su izloženi u stalnom postavu nudi kontekstualni kulturno-povijesni sadržaj.

 

Kolege iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu otkrit će kako su surađujući s IT stručnjacima kreirali hologramske prikaze i robote kukaca za dvije izložbe Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih i Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji, a veliki interes pobudio je i mrežni projekt Umjetničke organizacije Paardoks nazvan Od5Do95, antropološka studija u kojoj 90 protagonistica govori o iskustvima koja su ih oblikovala u osobe kakve su danas, ženskoj obiteljskoj povijesti i međugeneracijskim razlikama.

 

Atraktivnih i inovativnih sadržaja sedmom izdanju MUVI-ja zasigurno neće nedostajati, a više detalja o filmovima i prezentacijama kao i raspored događanja možete pogledati ovdje.