Preskočite na glavni sadržaj

'Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho'

U okviru izložbenog projekta 'Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho', u nedjelju 2. prosinca, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorene su dvije izložbe koje prezentiraju dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho, te gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.
vrijeme: 02.12.2018.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
 

Izložba "Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho" prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su prije 29 tisuća godina u blizini grada Leirie pažljivo sahranili njegovi bližnji.

 

Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audio-vizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest tog važnog nalazišta.

 

Izložba je otvorena do 24. veljače 2019. godine, a obogaćuju je i rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Izložba "Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti" prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côe nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola.

 

Na izložbi, koja će se moći pogledati do 10. veljače 2019., mogu se vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama.

 

Izložbe su dio izložbenog projekta "Dvije prapovijesne riznice Portugala" , a njihovi su autori Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory); Vânia Carvalho (Leiria Museum); Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque).

 

Suorganizatori izložbenog projekta su Općina i Muzej Leiria (Portugal), Laboratorij arheoloških znanosti Generalne uprave za kulturnu baštinu (LARC|DGPC; Portugal) i Fondacija Côa park (Portugal). (Hina)