Preskočite na glavni sadržaj

Laureati nagrade Ambasador 2018.

Prošlog su tjedna, na trećoj dodjeli nagrada za elektroničku glazbu Ambasador, pred oko 275 posjetitelja uručena zajednička priznanja publike i struke u 25 kategorija.
vrijeme: 22.11.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://ambasador.hr/
 

Nagradu za Najbolji Open Air festival odnio je na Zrće smješteni Sonus, a Trogirski Moondance festival okrunio se u dvije festivalske kategorije kao Najbolji boutique festival i Najbolji festival domaćeg promotora. Najboljim klubom proglašena je riječka Crkva. Kao Klupska večer godine slavio je FutureScope, dok za Podcast/radijsku emisiju titulu odnosi Top DJ Room.

 

Ambasador je rođen kako bi odao zasluženo priznanje najboljima, ali i kao platforma koja potiče nove projekte, programe, izvođače i kreativce pa je tako za Najbolji novi festival nagrađen Lastovo U Zvijezdama, Najbolja nova klupska večer je svježi RatCat Opposite, dok je Mladim DJ-om godine proglašen Kornet kojem je partner projekta HDS-ZAMP uručio besplatnu jednogodišnju DJ licencu.

 

RatCat udruga je ujedno i ona koja je uzela najviše priznanja, osvajajući čak 5 nagrada za Kolektiv godine, Koncept godine (The Cave), Novu klupsku večer (Opposite),  Udrugu (u suradnji s GU Nota), te je baš njihov Lawrence Klein osvojio i 3. mjesto za DJ-a godine po glasovima publike.

 

Publika je kao Dj-a godine odabrala Yakku iz Nove Gradiške, dok je u istoj kategoriji struka nagradila splitskog DJ Jocka, a Ambasadorom Hrvatske u inozemstvu proglašen je Petar Dundov.

 

U nagradama struke za Najbolju hrvatsku etiketu proglašen je PDV Records, dok Remiks godine potpisuje Andrea Ljekaj za obradu pjesme Josipe Lisac – „Putujem“. Single godine pripao je PEZNT–u za „Toxic Love", a Najbolji elektronički bend su još jednom Nipplepeople. Album godine išao je u ruke Jana Kinčla & Regisa Kattiea za izdanje pod imenom “In Plain Sight”, a isti dvojac okrunio se i titulom Najboljeg Live Acta.

 

Zanimljiv je podatak da je scena u posljednjih 12 mjeseci bogatija za ukupno 12 studijskih albuma elektroničke glazbe što svojevrsno spada u najplodniju producentsku godinu na našoj sceni, a Ambasador je zasigurno jedan od projekata koji potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

 

Budući da je jedan od sržnih ciljeva Ambasador-a povezivanje i poticanje suradnje, u trećem izdanju uvedene su i tri regionalne kategorije u kojima su se birali Najbolji festival, Najbolji klub i Najbolji DJ. Laureati regionalnih kategorija su After Affair iz Sarajeva kao Najbolji DJ, a klub K4 iz Ljubljane i Lovefest iz Vrnjačke Banje odnijeli su titule u druge dvije kategorije.

 

Svi dobitnici ponijeli su kući personalizirani vinyl i unikatne AMBASADOR narukvice inspirirane elektroničkom glazbom i unikatnim radom, suvremene umjetnice Nikoline poznatije kao Choker Room, dok je novi vizualni identitet AMBASADOR-a djelo dizajnera Saše Pocrnića iz Splita. Vizualni izgled predvorja potpisuju Jelena Jeja Cikatić i Gana Elez, koje su osuvremenile prostor po uzoru na moderne party prostore. Ideja novog logotipa nastala je u suradnji s organizatorima na temelju zacrtanih ciljeva AMBASADOR-a. Dizajner napominje kako je misao vodilja bila glazba i ton zapisan u krugu, svojevrsna simbolika kružnog kretanja koje se obnavlja. Ovaj logo ima fade moment i ponešto je razigraniji, a ideja je bila uvesti institucijski moment i načiniti nešto jednostavno i snažno što zrači.

 

Institucionalnu podršku projektu pružili su: Ured Predsjednice RH, Ministarstvo kulture RH, HDS, ZAMP, HGU i HUZIP, brojni mediji i sponzori.