Preskočite na glavni sadržaj

Predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskoga restauratorskog zavoda obišli radove za EPK 2020

Predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskoga restauratorskog zavoda u srijedu su tijekom radnog posjeta Rijeci obišli infrastrukturne objekte koji se uređuju u sklopu projekta 'Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture', priopćeno je iz Grada Rijeke.
vrijeme: 21.11.2018.
mjesto: Rijeka
url: http://rijeka2020.eu/

Pomoćnik ministrice kulture Darko Trupković i ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše sa suradnicima posjetili su kompleks Benčić, posebno Palaču Šećerane, koja će postati Muzej grada Rijeke, a zatim i Ciglenu zgradu, koja će se urediti kao Dječja kuća, te tzv. T-objekt, buduću novu zgradu riječke Gradske knjižnice. Osim toga, obišli su brod Galeb, koji će se urediti kao muzej, te Muzej grada Rijeke u kojem će se 2020. godine izložiti radovi svjetski poznatog slikara Gustava Klimta, stoji u priopćenju.
 
Na radnom sastanku u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u Odjelu za kulturu Vlasta Linić izvijestili su ih o tijeku uređenja objekata iz projekta Europske prijestolnica kulture. Na tom su sastanku bili i izvođači radova te autori muzejskih postava u Palači Šećerane i na brodu Galebu.
 
Glavna tema sastanka bila je Palača Šećerane u kojoj radovi, koji su počeli u travnju ove godine, kako je rečeno, teku predviđenom dinamikom, a idućeg tjedna očekuje se postavljanje skele potrebne za uređenje pročelja. Budući Muzej grada Rijeke trebalo bi se otvoriti na proljeće 2020.
 
Uskoro bi trebali početi radovi na uređenju Ciglene zgrade i T-objekta. U tijeku je pregledavanje prijava pristiglih na natječaj za izbor izvođača radova, a uređenje kompleksa Benčić uključuje i uređenje okoliša i popratne infrastrukture. Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova na brodu Galebu, istaknuto je.
 
Tijekom posjeta Rijeci pomoćnik ministrice kulture Trupković, ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Pleše te pročelnica Konzervatorskog ureda u Rijeci Biserka Dumbović-Bilušić sastali su se s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, koji je izrazio zadovoljstvo napredovanjem radova te je Gradu Rijeci zahvalio na potpori u provođenju projekata, ponajprije onih vezanih uz projekt "Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture".
 
Palača Šećerane i brod Galeb uređuju se u sklopu Integriranog programa "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", vrijednog 81 milijun kuna, za koji je iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 67 milijuna.
 
Dječja kuća i riječka Gradska knjižnica također će se urediti u sklopu EU projekta. Projekt "Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt" vrijedan je 162 milijuna kuna, a iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." osigurano je 68 milijuna. (Hina)