Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje festivala 'Uhvati film' u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovog četvrtka, 22. studenog, u 18 sati, u klubu Pulske filmske tvornice predstavlja se međunarodni festival kratkih filmova 'Uhvati film'. Teme filmova su vezane uz invaliditet tako da je u filmu zastupljena određena vrsta invaliditeta kroz osobu koja glumi u filmu ili je autor samog filma - ipak sam invaliditet ne smije biti glavni akter. On je tek primjetan kao faktor koji se premostio. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 22.11.2018. 18 h
mjesto: Pula; Klub Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/

Gost večeri je selektor festivala Denis Pilepić iz riječke udruge Spirit.

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ realizira se od 2003. godine u Novom Sadu, a od 2011. u Rijeci sa ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.
 
Raspored programa:
 
Marco Toscan: Bez grijeha, Italija, 7'
Danijel ima distrofiju i mora provoditi život u električnim kolicima. Odlučuje se sastati s prostitutkom, ali kada stigne do nje, hrabrost ga napušta. Na kraju svoje smjene, ona će proći kraj Danijela, koji sjedi nepomično. Što će se dogoditi? Film koji na zanimljiv način otvara pitanje seksualnosti i invaliditeta.
 
Jake Yuzna: Mlada žena, Sjedinjene Američke Države, 17'
Ljubavi problemi djevojke u kolicima na ljetnom kampu. Još korak dalje u istraživanje problema seksualnosti invaliditeta od prethodnog filma. Ostavlja bez riječi.
 
Zoran Ćatić: Amna, Bosna i Hercegovina, 5'
Divna posveta jednom neviđenom, dugogodišnjem prijateljstvu u kojem prevladava optimizam.
 
Luka Čurčić: Pripravnici, Hrvatska, 20'
Tri mlada pripravnika jedno su drugom konkurencija za posao u maloj računovodstvenoj firmi. Sara je ambiciozna djevojka koja pokušava snaći u muškom svijetu, Marko ima blaži oblik cerebralne paralize i najsposobniji je od ostalih kandidata, a Luka je nezreo mladić koji i dalje živi s roditeljima. Tko će dobiti posao?
 
Luciano Nacci: Račun, Argentina, 6'
Mladić koji počinje gubiti sluh u potrazi je za novim načinom komuniciranja.
 
Jasmina Mustafić: Dug put do prvih, Slovenija, 15'
Autentični doživljaji djece iz Palestine i njihovih roditelja pri dolasku u Sloveniju u okviru humanitarnog projekta Rehabilitacija djece, žrtava rata. Djevojčica Baylasan pritom može hodati kao ostala djeca...
 
Savita Siltrakul:  Gubitnik, Tajland, 21'

Dokumentarni film o Somchaju Duangkaevu, plivaču s invaliditetom čiji je život prepun neuspjeha. Sudbina mu je donijela toliko prepreka da se zapitao – što će biti s njegovim životom?
 
Hicham Harrag, Samir Harrag, Al Huynh Sveto srce, Francuska, 12'
Sami, mladi raznosač novina i veliki sanjar, uči znakovni jezik kako bi mogao komunicirati s gluhom djevojkom kojoj svako jutro donosi novine. Jednog jutra njen šal spadne u gradskom metrou, i Sami ga uzima da joj ga vrati, ali prije nego što uspije da je stigne vrata vlaka se naglo zatvaraju. Tad počinje velika trka kako bi Sami uspio stići svog 'anđela' na sljedećoj stanici.
 
Giovanna Torres:Miranda na moru, Španjolska, 7'
Miranda je imala san da vidi more. Njen brat, mornar, stiže svakog petka u luku i trudi se kako bi njen život učinio ljepšim. Dirljiv i simpatičan uradak.
Uhvati film  koji se ove godine održava u četiri zemlje.
 
 
Program je realiziran u suradnji s udrugom Spirit.
 
Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.