Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ivana Kolovrata u Splitu

Izložba umjetnika Ivana Kolovrata pod nazivom 'Intervali' otvara se u petak, 23. studenoga u 19 sati, u splitskom Salonu Galić i može se razgledati do 8. prosinca 2018.
vrijeme: 23.11.2018.
mjesto: Salon Galić, Marmontova 3, Split

'Novi ciklus fotografija Ivana Kolovrata naslovljen kao Intervali u Salonu Galić upoznaje nas s novim istraživanjima mogućnosti fotografske slike koje možemo okarakterizirati kao nastavak Kolovratovih intencija koje su bile evidentne na izložbi Međuslike, a koje su u istom prostoru bile pokazane 2011. godine.

I u susretu s ovim ciklusom radova možemo zaključiti da je Kolovrat, koji predaje fotografiju na splitskoj Umjetničkoj akademiji, izuzetan poznavatelj ovog medija, njegove povijesti i tehnologija. Čitav mit o istini fotografije – o njenoj sposobnosti da vizualno neposredno i transparentno, a time i s univerzalno razumljivim značenjem komunicira događaje i stanja stvarnosti kao njene legitimne i legalne dokaze, koji ne bi trebali kulturološka kodiranja (poput jezika), - Kolovratu je jednako dobro poznato kao i najnovije tehnologije, digitalizirana i kompjutorski generirana fotografija, s kojima se danas, u doba vizualnog obrata više ne radi u cilju „utvrđivanja istine slike po sebi“ u cilju „iščitavanja značenja slike po analogijama“, nego je poanta u konstituiranju značenja u procesima resemantizacije, ili kako bi Norman Bryson rekao, pripisivanjem slikama „diskurzivnih“, a napuštanjem njihovih „figuralnih“ svojstava [1] . 

Fotografije izložbe Intervali suočavaju promatrača s prilično dvojbenom situacijom – ono što vidi jest nešto što ima očito status fotografske slike (svjetlosni otisci na papiru), ali to što vidi ne prepoznaje kao motiv predmetne stvarnosti.' (...) (Blaženka Perica)

Izložbu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika - Split. 

-
[1] Krešimir Purgar, Istina slike i vizualni obrat. Fotografija i repezentacija, u: isti, Preživjeti sliku, Zagreb, 2010., str. 27

Opširnije:
http://hulu-split.hr/izlozbe/ivan-kolovrat-intervali/