Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski dugometražni i kratkometražni filmovi na festivalu u Tallinu

Na 22. izdanju 'Black Nights' filmskog festivala u Tallinu, koji se u glavnom gradu Estonije održava sve do 2. prosinca, prikazuje se niz hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija.
vrijeme: 20.11.2018.
mjesto: Estonija; Tallin
url: https://2018.poff.ee/
 

U jednom od službenih natjecateljskih programa - Just Film - natječe se i F20 u režiji Arsena Antona Ostojića. Riječ je o programu filmova za mlade u kojem je, uz ovaj, još 11 naslova. Film su producirali Arsen A. Ostojić i Hrvoje Vajić te kuća Filmosaurus Rex. Glavne uloge nose Romina Tonković i Filip Mayer, scenarij je napisao Hrvoje Sadarić, a snimatelj je Slobodan Trninić.

 

Osim ovog hrvatskog filma, na festivalu će se prikazati i tri manjinske hrvatske koprodukcije. Tako će se u programu u sklopu kojeg se svojim prvim filmovima predstavljaju 'mladi i obećavajući' redatelji 'natjecati' i dva dugometražna igrana naslova: Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatski koproducent je Kinorama) i  Lifeboat (hrvatski koproducent je MP filmska produkcija). Dišući u mramor redateljice Giedrė Beinoriūtė, nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Matija Radeljak, Aning Film te Augustin Koprić, Udruga Avis Rara Studio) prikazuje se u natjecateljskom programu baltičkih filmova.

 

Uz navedene dugometražne filmove, u raznim sekcijama posebnog programa posvećenog kratkometražnim filmovima pod nazivom "PÖFF Shorts" prikazat će se čak šest domaćih naslova. U natjecateljskom programu su tri filma: igrani Lieber Augustin u režiji Miroslava Terzića te animirani Biciklisti Veljka Popovića i Demonstracija briljantnosti u 4 čina redatelja Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova.

 

Biciklisti se, uz igrani Lovebox koji je režirao Ivan Turković-Krnjak, prikazuju i u nenatjecateljskoj sekciji nazvanoj 'Late Night Love', a osim ta dva naslova gledatelji će u Tallinu moći pogledati animirani Proces Lucije Bužančić te film „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić.

 

“Black Nights” je najvažniji filmski festival na Baltiku. U sklopu festivala ove će se godine ukupno prikazati više od 250 dugometražnih i više od 300 kratkometražnih te animiranih ostvarenja, a više informacija potražite na ovoj poveznici.

 

Izvor: HAVC