Preskočite na glavni sadržaj

Zlatko Keser: Lica koja poznajem

Izložba Zlatka Kesera 'Lica koja poznajem' otvara se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu u utorak, 20. studenog 2018. u 19 sati, a moći će se razgledati do 23. prosinca o.g.
vrijeme: 20.11.2018.
mjesto: Zagreb, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2
url: http://gliptoteka.mdc.hr/

LICA KOJA POZNAJEM

„Golemu bjelinu papira prožima tamno svjetlo Keserovih crteža. Stoga u crtežima čitamo slojevitost tamne svjetlosti, njezinu simboličku višeznačnost, likovnu strukturu i crtačev postupak. Svjetlom svoje ruke Keser je tamu oblikovao u crteže na velikim površinama papira crnim, sivim, gdjekad i plavim, kružnim, grudastim mrljama, točkastim i prskavim kapljama, tankim, gustim ispreplitanjem raznosmjernih linija i nepravilnih, raznobojnih oblika. Prodirao je u prostor tame okomitim i kosim crtama, isprekidanim, spiralnim i streličastim krivuljama, energičnim potezima, gestualnim silnicama i ujednačenim unosima različitih tvoriva: akrilnih boja, pastela, ugljena, krede, tuša, olovke u boji, i, mjestimice, pomno izrezanim papirima postupkom kolaža produbljivao je značenjsku vrijednost crteža.

Ovdje valja naglasiti da složen crtačev postupak pretpostavlja decidirano estetsko načelo, i, nadasve, vrsno umijeće, kojim, oštrim i točnim potezima, kratkim, žestokim gestama osvaja prostor papira crnilom ugljena, kredom, bojom… ostavljajući jasne tragove crtačeve osobnosti i duboke otiske svojega bića. Zacijelo je u ovom ciklusu Keser najsnažnije izrazio iskonsku prirodu crtača jer je rudaču crteža tražio u rudniku vlastitoga bića kopajući energičnim potezima u dubokim jamama podsvjesnog i iracionalnog
pod tamnim svjetlom neizvjesnosti i tajanstvenosti.

U ciklusu crteža Lica koja poznajem gdjekad je lice kružni oblik ispunjen crnim mrljama boje u mrklinama površine, drugi je put četvrtasto oblikovao lice s prigušenim akcentima boje… tu je i lice probodeno streličastim crtama snažnog kolorističkog intenziteta, a onda je bljesak onostranog obasjao lice dubinom tame, ili je pak krik očajnika zamračio lice crninom crteža... I svako je lice na sivobijeloj i crnoj površini različito oblikovao tamnim svjetlom Keserova rukopisa u slojevitim mrklinama njegovih vještih poteza.

Raznovrsnost lica umnožena je crtačevom imaginacijom, golemom likovnom energijom i neiscrpnom produkcijom u lucidnoj sintezi oblika. Naime, istim je crtačkim postupkom u različitim emocionalnim stanjima otkrivao duboke ponore podsvjesnog i tamne prostore ljudskoga bića prožetog egzistencijalnim nemirima i zebnjama, crnim slutnjama, strahom, hladnim mrakom, neizvjesnošću…

Čini se da možemo kazati da je esencijalnost Keserova crteža u čistim počelima i vještoj ruci kojom stvara, ne njezinom manualnom već duhovnom snagom, mrljom i točkom, crtom i oblikom tu čvrstu likovnu strukturu crteža potpisanu tamnim svjetlom. Sveobuhvatnost tame i sveprisutnost tamnoga prožimaju crtež iracionalnim i metafizičkim učvršćujući ga u njegovoj biti novim simboličkim i poetskim konotacijama te, napose, likovnim vrijednostima." 

— Iz predgovora Milana Bešlića

https://www.facebook.com/events/536389836824390/