Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Veliki rat i 1918.' u Osijeku

U Muzeju Slavonije, u srijedu 14. studenog 2018. s početkom u 19:00 sati, otvara se izložba 'Veliki rat i 1918. kontinuiteti, diskontinuiteti, nasljeđe' kojom Muzej obilježava 100. obljetnicu Velikoga rata.  
vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: Osijek, Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6

Godina 1918. je godina velikih promjena. U toj godini završio je Prvi svjetski rat, raspala su se tri Carstva, svijet se suočio sa novim bolestima, ali i prigrlio neke stvari koje su postale sastavni dio naše svakodnevice. Obilježavajući obljetnicu same 1918., 100. obljetnicu kraja Velikoga rata, pa tako i promjena koje su uslijedile Muzej Slavonije želi izložbom obilježiti te promjene. Fokus je na gradu Osijeku, Slavoniji i Baranji koji su tada kao dio Hrvatske bili u sastavu Države SHS, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije. Izložbom se posjetiteljima ukazuje na promjene koje su se dogodile na državnom/gradskom, tehničkom, urbanističkom, gospodarskom i modnom planu. Izložba uključuje i predmete koji su osobne uspomene, koje dotiču sve aspekte života u diskontinuitetu, kontinuitetu i nasljeđu koje je malom čovjeku ostavila 1918. godina tj. kraj Velikoga rata.

Autor izložbe je kustos Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela, a građom su doprinijeli kustosi Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela, Odjela tehnike i Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, dok je pokrovitelj izložbe Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

https://www.facebook.com/muzejslavonije/