Preskočite na glavni sadržaj

3. Memorijal 'Lucija Borčić'

Treći Memorijal 'Lucija Borčić' održat će se 14. studenoga 2018. s početkom u 17 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: Zagreb, Preradovićeva 5
url: https://www.hes-keu.hr/
Lucija Borčić (1921.-2015.) jedna je od hrvatskih najsvestranijih prevoditelja. U njenom opusu nalazimo prijevode od Marulića, Hektorovića i Zoranića, preko Šenoe, Tadijanovića, Cesarića do Goluba, Glavaševića, Ćorića. Također tu su i pjesme Hrvata u Mađarskoj, Gradišću, Moliseu, kao i niz povijesnih članaka, i popijevki.

Njoj u čast godinu dana nakon njezine smrti pokrenut je spomen-susret. U 2017. godini raspisan je i 1. međunarodni natječaj za prevođenje na esperanto, a ove godine i drugi, te će rezultati biti predstavljeni na samom Memorijalu. 

Na 1. Memorijalu prije dvije godine svoje pjesme na hrvatskom jeziku čitao je Ivan Golub (1930.-2018.). Ove godine njemu u spomen čitat će se pjesme na hrvatskom jeziku, te u prijevodu na esperanto Lucije Borčić. Također pjesme će biti čitane i na još nekoliko jezika. Naime, osim pjesme „Ruke katedrale“ koja je objavljena u antologiji „U tom strašnom času“, pjesme na španjolskom jeziku objavljene su u zbirci „Pelegrino“. Za ovu prigodu, izabrane pjesme prevedene su s esperanta na talijanski, portugalski, engleski i korejski jezik, te će iste biti predstavljene.