Preskočite na glavni sadržaj

U Rimu u utorak simpozij te otvorenje izložbe o hrvatskim glagoljašima

U povodu 1150. godišnjice dolaska sv. Konstantina Ćirila i Metoda u Rim, papina blagoslova njihove misije među Slavenima i slavenskih bogoslužnih knjiga, u utorak će u Rimu biti održan međunarodni simpozij te otvorena izložba 'Bogu na svom jeziku: rimska liturgija na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku i na glagoljici', u organizaciji Staroslavenskog instituta iz Zagreba i Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici. 
vrijeme: 13.11.2018.
mjesto: Rim

Clj je simpozija, navode organizatori, podsjetiti europsku javnost na posebnost hrvatskoglagoljske baštine u njezinu ćirilometodskom (istočnom) i rimsko-latinskom (zapadnom) kontekstu, koja se očituje i u činjenici da su Hrvati stoljećima prije ostatka zapadne, rimokatoličke Europe, Bogu mogli govoriti na jeziku koji nije bio latinski, a liturgijske i druge knjige pisali su i tiskali na pismu koje nije bilo latinica.

Zbog toga su hrvatski crkvenoslavenski jezik i uglata, tj. hrvatska glagoljica ne samo hrvatska nego i dragocjena europska kulturna baština iz razdoblja prije 2. vatikanskoga sabora (20. stoljeće), nakon kojega je za cijeli svijet odobrena liturgija na narodnim jezicima, ističu organizatori.

Simpozij će se održati u velikoj dvorani Papinskoga instituta za Istok (Pontificio Istituto Orientale, Piazza di S. Maria Maggiore 7) s početkom u 9 sati.

Suradnik Staroslavenskoga instututa Giorgio Ziffer (Accademia Ambrosiana u Milanu, Sveučilište u Udinama) izlagat će o hrvatskoglagoljskoj rukopisnoj tradiciji i književnosti, dok će Johannes Reinhart (Institut za slavistiku Sveučilišta u Beču) naglasak staviti na "Zapadno naslijeđe srednjovjekovne hrvatske kulture: glagoljsku književnost".

Akademkinja Ivanka Petrović (Accademia Ambrosiana u Milanu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Staroslavenski institut) održat će predavanje pod naslovom "Srednjovjekovna hrvatska književnost između ćirilometodske tradicije i zapadnoeuropske književne kulture", Vesna Badurina Stipčević (Staroslavenski institut) usredotočit će se na "Sveto pismo u hrvatskoglagoljskim liturgijskim knjigama", dok će don Kristijan Kuhar (Staroslavenski institut) govoriti o tradiciji rimske liturgije na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku.

Nakon simpozija, u 12 sati, slijedi otvorenje izložbe u Muzeju Bazilike sv. Marije Velike (Piazza di S. Maria Maggiore 42) koju autorski potpisuju znanstvenici Staroslavenskoga instituta Ivan Botica, Kristijan Kuhar i Sandra Požar, a za javnost će biti otvorena do 30. studenoga.

Simpozij se održava u tekućoj godini Europske kulturne baštine i Mjesecu hrvatske knjige, a pokrovitelj je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. (Hina)

Opširnije:
https://www.stin.hr/hr/article/211/hrvatskoglagoljski_urbi_et_orbi