Preskočite na glavni sadržaj

U varaždinskom HNK premijera Sofoklovog 'Filokteta' u režiji Ozrena Prohića

Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u subotu je premijerno izveden Sofoklov 'Filoktet' u režiji Ozrena Prohića. 
vrijeme: 10.11.2018.
mjesto: Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/

"Filoktet" je jedna od sedam sačuvanih tragedija starogrčkog dramatičara Sofokla i po riječima redatelja Prohića, njezina je tema u suglasju s današnjim vremenom.

Neoptolem, Ahilejev sin, i Odisej dolaze na mitski, pusti otok Lemnos kako bi Neoptolem pridobio slavni luk kojim će se osvojiti Troja. Luk već deset godina na otoku drži Filoktet, ranjenik kojeg su ostavili njegovi suborci na čelu s Odisejem.

Prohić je naglasio da je tu riječ o temi straha i titranja između naoko čvrstog morala, s jedne strane, i, s druge strane, jedne vrste političkog pragmatizma i populizma.

Neoptolem, mladi čovjek, nalazi se između Filokteta i Odiseja, između moralne vertikale, odluke da se kaže 'ne' i političkog pragmatizma odnosno populističkog načina razmišljanja, a u tome i danas živimo, rekao je redatelj.

U varaždinskoj predstavi Filoktet je Stojan Matavulj, Odisej Ljubomir Kerekeš, Neoptolem mladi Karlo Mrkša, a zborovođa Sunčana Zelenika Konjević, dok zbor čine Filip i Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Torjanac, Jakov Jozić i Ognjen Milovanović.

Matavulj je djelo opisao kao pitanje da li moral pretpostaviti populizmu ili posrnuti pred populizmom.

"Što se dogodi ako svoja uvjerenja pogaziš? Dobro u svemu tome, Sofoklo je tako napisao, da Filoktet jednostavno ne može odlučiti. Obje opcije su mu dovoljno dobre i zbog toga se i komad razrješava da se spusti Bog i kaže što moraju napraviti", rekao je glumac u ulozi naslovnog lika.

"Filokteta" u prijevodu Dinka Štambuka za varaždinsko kazalište adaptirali su dramaturg Ivan Penović i redatelj Ozren Prohić.

Suradnica za scenski pokret je Zrinka Lukčec Kiko, scenograf, Žorž Draušnik, kostimografkinja Mirjana Zagorec i skladatelj Davor Bobić.

"Filoktet" je druga premijera varaždinskog HNK ovoga tjedna, nakon što je u srijedu održana hrvatska praizvedba "Luđaka i opatice" poljskog autora Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, u režiji Jasmina Novljakovića. (Hina)