Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'Zagreb, grad poezije' održava se u ponedjeljak

Ovogodišnji 9. festival 'Zagreb, grad poezije', posvećen Tinu Ujeviću, održava se u ponedjeljak, 12. studenoga, a zamišljen je kao sjećanje i hodočašće Tinovim ulicama i gostionicama, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Zagrebu.
vrijeme: 12.11.2018.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/teatarpoezije/

Ravnatelj Festivala Goran Matović ocijenio je kako je Tin Ujević bio nomadska duša. Gradio je geografiju vlastite duše na ulici, u vrevi  grada, za vratima gostionice, istaknuo je Matović dodavši kako je ideja festivala oživjeti i spojiti Ujevićeve ulice (Teslinu i Masarykovu) u kojima su se nalazile ili se nalaze gostionice: Vinodol, Korčula, Vis, Dingač, Kazališna kavana i Tip-Top ili Blato.
 
Program smo zamislili, napomenuo je, kao sjećanje i  hodočašće Tinovim ulicama i gostionicama.
 
Na taj dan Teslinu i Masarykovu ulicu preimenovat ćemo u Ulicu Tina Ujevića, Trg Republike Hrvatske u Trg Tina Ujevića, a svaka živa gostionica biti domaćin kratkoga scenskog događaja građenoga fragmentima opusa velikog pjesnika, rekao je Matović.
 
Na Ujevićevoj "Jadranskoj magistrali" njegovi suvremenici te glumci i glazbenici kreiraju programe kojima povezuju ulice, kavane i Tina, istaknuo je Matović.
 
Najavio je kako program završava u gostionici Blato tradicionalnim programom "Sjećanje na Tina" koji se, kako je naglasio, obnavlja svake godine na dan smrti velikog pjesnika uz sudjelovanje brojnih umjetnika.
 
U okviru Festivala u subotu 10. studenoga u 11 sati na posljednjoj Ujevićevoj zagrebačkoj adresi Selska cesta 116c Teatar poezije postavit će spomen maketu spomen ploče velikom pjesniku, istaknuo je Matović.
 
U programu sudjeluju Marija Ujević Galetović, Milko Šparemblek, Bogdan Žižić, Sara Renar, Goran Grgić, Tonko Maroević, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Zoran Kelava, Valentina Rajić i Goran Matović. (Hina)