Preskočite na glavni sadržaj

Istarski umjetnici izlažu u Varaždinu

U sklopu Srijede u Muzeju, 14. studenoga, u Varaždinu se otvara izložba dvanaestero istarskih likovnih umjetnika, koju s Gradskim muzejom Varaždin organiziraju Gradska galerija Labin, Galerijski centar Varaždin i Galerija Zlati ajngel. Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3), nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) i završava u Galerijskom centru Varaždin (Uska ulica 7). 
vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: Varaždin
url: http://www.gmv.hr/

Na izložbi su zastupljeni autori: Tea Bičić, Đanino Božić, Egidio Budicin, Đani Celija, Krešimir Farkaš, Alen Floričić, Matija Debeljuh, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Robert Pauletta, Silvo Šarić i Sanja Švrljuga.

Premda je riječ o različitim likovnim formama i različitim autorskim poetikama, ova skupna umjetnička prezentacija ima zajedničku poveznicu – „crno“, prema kojoj je naziv dobila i izložba.
       
„Crno“ kao umjetničku poveznicu u predgovoru kataloga izložbe objašnjava povjesničar umjetnosti i kustos izložbe Mladen Lučić, između ostalog, navodeći: „U današnjem društveno-političkom okružju opće globalizacije, u kojem dominira perfidna vladavina liberalnog kapitalizma, umjetnost se našla u nezavidnom i kauzalnom odnosu. Pažljivo programiran svjetski proces, započet u svibnju 1954., na tajnom sastanku u Hotelu de Bilderbeberg u nizozemskom Oosterbeeku, napokon je pobjedom neoliberalizma ostvaren, a vladavina bogatih pojedinaca koji preuzimaju apsolutnu kontrolu svega na Zemlji je uspostavljena. Korporacije su zavladale svijetom i potisnule nacionalnu, društvenu i individualnu svijest u zapećak zbivanja te su perfidno osmislile odgovarajuću administraciju koja guši individualizam i snagu umjetničkog izraza koji sve više postaje efemernom pojavom. (...) Gašenje individualizma dovodi do znatno smanjenog emotivnog pristupa, te suvremeni umjetnici sve češće posežu za dokumentarnim i aktivističkim postupcima, čime i nesvjesno postaju djelom nametnutog programa jer gube svoj identitet i senzibilitet. Umjetnici jasno osjećaju puls vremena, a većina njih još uvijek svoj stav iskazuje iskrenim i emotivnim izrazom koji realiziraju u medijima koji su im bliski, a ne nametnuti. Izvedba, ekspresivna snaga i poruka tako nastalog umjetničkog djela često je znatno jača i iskrenija od programskih agitacijskih istupa. Istarski umjetnici zastupljeni na ovoj izložbi zadržali su snagu svoje individualnosti te progovaraju, svaki na svoj način, o nimalo optimističnom vremenu u kojem žive. U njihovim se radovima osjeća protest prema društvenoj zbilji, ali naglašena je emotivna uznemirenost i tjeskoba što se očituje u izražajnom i mentalnom crnilu kojim odišu njihovi radovi.“       
   
Izložba „Crno“ za razgled je postavljena do 2. prosinca ove godine.

https://www.facebook.com/GMVarazdin/