Preskočite na glavni sadržaj

Pansini, Gotovac i Galeta na kanadskom Media City Film Festivalu

Pod naslovom 'Jugoslavenski strukturalizam', koji je skovao selektor Greg de Cuir Jr. američki filmolog s beogradskom adresom, Media City Film Festival u kanadskom Windsoru 8. studenog prikazan je program eksperimentalnih filmova nastalih u okviru bivše Jugoslavije između 1963. i 1984. godine.
vrijeme: 08.11.2018.
mjesto: Kanada; Windsor
 

Hrvatski eksperiment predstavljaju filmovi Mihovila Pansinija (K-3 ili čisto nebo bez oblaka, 1963.), Tomislava Gotovca – Pravac (Stevens-Duke) i Kružnica (Jutkevič-Count) iz 1964. i Ivana Ladislava Galete (sfaĩra 1985 - 1895, 1984). U programu su još rani radovi Želimira Žilnika, Bojane Vujanović i Bojana Jovanovića iz Srbije te slovenskog autora Davorina Marca.

 

Najavljujući program sastavljen od filmova koji se smatraju pionirskim konceptualnim radovima na prostoru bivše Jugoslavije, de Cuir posebno ističe kako stukturalno-materijalistički film nije, kako se i danas vjeruje, čisto sjevernoamerički i zapadnoeuropski fenomen, jer su načela strukturalnog filma u bivšoj Jugoslaviji inkubirana već ranih 1960-ih godina. Stoga on ukazuje na potrebu preispitivanja kanona koji su godinama gradili i održavali konzervativni kritičari ignorirajući slična istodobna strujanja izvan svoga zapadnjačkog kruga.

 

Kanadski program realiziran je u suradnji s arhivom Hrvatskog filmskog saveza, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

 

Izvor: HAVC