Preskočite na glavni sadržaj

Pobjednici natječaja Nagrade za književnost Europske unije (EUPL) za kratku priču

Pobjednici natječaja Nagrade za književnost Europske unije (EUPL) za kratku priču predstavljeni su javnosti na dodjeli nagrada u Beču održanoj 7. studenoga. U natječaju ˝Europska priča: Dobitnici EUPL-a pišu Europu˝ je sudjelovalo 36 nagrađivanih autora iz 26 različitih zemalja.  
vrijeme: 08.11.2018.
url: http://anniversary.euprizeliterature.eu/

Događanje je organizirano u sklopu predsjedanja Austrije Vijećem Europske unije i održano je u palači Belvedere pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta. Dobitnicima su nagrade uručili g. Gernot Blümel, austrijski federalni ministar za EU, umjetnost, kulturu i medije, te g. Tibor Navracsics,  povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Europsko čitateljstvo odabralo je priču Jasmin i smrt (Jasmine and Death) Jelene Lengold iz Srbije kao pobjednički naslov u kategoriji Nagrade čitatelja. Ova kratka priča koja se bavi veoma aktualnom temom u današnjem društvu odjeknula je kod većine čitatelja, ne samo u domovini autorice, nego i širom Europe.

Stručni žiri odabrao je kratku priču Glas (A Voice) rumunjske autorice Ioane Pârvulescu zbog njene izvrsnosti, te zaključuju: „Glas je veoma uspješan u izazivanju emocija kod čitateljstva i predstavljanju europske tematike prije i poslije Hladnog rata s moralnom svrhovitošću.“ Žiri navodi da Pârvulescu uspješno stvara snažnu pripovijest na temu slobode iz dvije perspektive: stvarnosno-fikcionalni dio pripovijeda o mladoj izbjeglici Monici L. koja za vrijeme Hladnog rata postaje glas slobode mnogih mladih Rumunja, dok fikcionalni dio to čini s bezimenim kontrolorom putovnica, neposredno nakon otvaranja granica i prigrljivanja nove Europe. Ova izuzetna priča posvećena je bivšoj novinarki postaje Radio Slobodna Europa, Monici Lovinescu.

Pored Glasa, u kompletnom užem izboru žirija nalaze se priče Spasitelj svijeta (The Saviour of the World) Adama Fouldsa (UK), Europska priča (A European Story) Meelisa Friedenthala (Estonia), Jasmin i smrt (Jasmine and Death) Jelene Lengold, Ono što je veliko (Greatness Will Have its Due) Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i Ovo je moje tijelo (This is my body) belgijske autorice Isabelle Wéry.

Posebno priznanje za kulturnu baštinu pripalo je makedonskoj autorici Lidiji Dimkovskoj za priču Kad sam napustila Karla Kniebkechta (When I left Karl Kniebkencht).

Također, članovi Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, na čelu s predsjednicom Odbora Petrom Kammerevert, nagradu su uručili dvama luksemburškim autorima: Jeanu Backu za priču Europski oblaci (European Clouds) te Gastu Groeberu za priču Trenutno vremensko upozorenje: pretežno gusta magla (Current weather warning: predominantly heavy fog).

Svaka od priča objavljena je u izvorniku i u engleskom prijevodu u zasebnoj publikaciji Europske priče (European Stories) koja je dostupna za preuzimanje na poveznici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Foto: https://www.facebook.com/EUPLPrize/