Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Iskopa' - novog projekta izvedbenog kolektiva BADco.

Premijera najnovije predstave/izložbe pod nazivom 'Iskop' izvedbenog kolektiva BADco. održat će se 16.11., u 19 sati, na lokaciji jednokatne vile na Vrhovcu 38 u Zagrebu, poznate pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a koja se temelji na istraživanju ostavštine utopijske arhitekture dvadesetog stoljeća te njihovom sučeljavanju sa prostornim istraživanjima skupine BADco. i romanom Andreja Platonova 'Iskop'.
vrijeme: 16.11.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Vrhovec 38
url: http://www.badco.hr/
 

"Iskop" kreće od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. Napetost između imaginacije, rada, mladosti i smrti prostor je u kojem BADco. želi istražiti i suvremenu ulogu umjetnika u relacijama proizvodnje i umjetničkih praksi.

 

Koreografski razvoj predstave temeljit će se na istraživanju specifičnih konstrukcijskih principa i gravitacijskih zadatosti arhitektonskog oblikovanja, ali rekapitulacije tjelesnih pristupa prostoru koje je BADco. razvijao u svojim predstavama: kompozitnog rada s okolišem, ikoničke refiguracije tijela, konformacije tijela i objekata, derivéa, ticalnog kontakta i potpornih grupnih formi. Proces rada na koreografiji istovremeno će biti i svojevrsni prijenos akumuliranog znanja na mlađe generacije i odvijat će se u istraživačko-izvedbenim radionicama.

 

Andrej Platonov jedan je od najvećih i najintrigantnijih ruskih pisaca dvadesetog stoljeća. Njegova dva najznačajnija djela, "Čevengur" i "Iskop" (nastali u razdoblju 1926. - 1930.) uronjena su u distopijsku problematiku te prikazuju deformaciju utopističke ideje u rukama čovjeka (neukog, pohlepnog ili pak slabog). Junaci kratkog romana "Iskop", ili pripovijesti kako ga češće nazivaju, grade veliki toranj, proleterski dom, koji će omogućiti zajednički život svim pripadnicima radničke klase. Taj dom simbolizira svijetlu budućnost i utopijsko društvo, ali do kraja romana radnici ne uspijevaju saliti čak ni temelje toga zdanja.

 

Režija: Goran Sergej Pristaš

Koreografija: Nikolina Pristaš

Dramaturgija: Ivana Ivković

Izvedba: Antonija Dorbić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Priska Pia Pristaš, Kalliopi Siganou, Evita Tsakalaki

Glazba: Andro Giunio

Kostim: Silvio Vujičić

Prostor / čitaonica: Dinko Peračić i Miranda Veljačić / Platforma 9,81

Produkcija: Lovro Japundžić

 

Produkciju predstave "Iskop" podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Rad kolektiva BADco. podržava Zaklada "Kultura nova”.

 

Reprizne izvedbe moći ćete pogledati:  18.11., 20.11., 21.11., 22.11. i 23.11.2018. u 19 sati

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da ulaznice rezervirate mailom: produkcija@badco.hr ili na broj mobitela: 091 5836 389.