Preskočite na glavni sadržaj

Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika

U povodu 25. Dana francuskoga jezika i kulture i Europske godine kulturne baštine, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju HAZU i Prokultura - Opservatorij kulturnih politika – Split najavljuju 2. skup o temi 'Baština i lokalni razvoj : uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika' u ponedjeljak, 29. listopada, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (palača Milesi) od 12 do 14 sati.
vrijeme: 29.10.2018. 12 - 14 h
mjesto: Vukovar
url: http://info.hazu.hr/hr/
 

Svrha skupa je potaknuti učinkovitije međusobno komuniciranje brojnih dionika sustava kulturnih i drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma, u očuvanju i prezentiranju baštine, posebice sagledavanje hvale vrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susret na istu temu održan je u ožujku u HAZU Zagreb uz razmatranje kulturnih potencijala od lokalne do EU razine kroz pojedinačna iskustva i projekte uglednih kulturnih djelatnika uz sudjelovanje hrvatskih i francuskih stručnjaka iz različitih područja.

U prvome dijelu skupa bit će predstavljeni različiti pristupi baštini kroz uvodna izlaganja uvaženih stručnjaka: dr.sc. Miro Radalj, Gorana Barišić- Bačelić, Vanessa Kleva Pleština, dr.sc. Merica Pletikosić, Ivo Pervan i Nansi Ivanišević kao moderatorica.

Nakon upoznavanja s iskustvima iz područja izdavaštva, muzeja i spomeničke baštine, kulturnog i umjetničkog obrazovanja, održivi razvoj i prostorno uređenje te fotografije i turizma i to u svjetlu posebnosti francuskog modela kulturnih politika pozivamo sve sudionike da u raspravi izlože svoja profesionalna i osobna viđenja odnosa prema vrednovanju kulturne baštine u vlastitom okruženju.

Pozdravno slovo domaćina bit će popraćeno prvim javnim čitanjem poeme "Allons enfants" Frane Livajića, vukovarskog branitelja, posvećene Jean-Michel Nicolieru u prijevodu dr. Stjepana Lapende.