Preskočite na glavni sadržaj

Jugoslovensko dramsko pozorište u 'Gavelli 's predstavom 'Vrat od stakla' Biljane Srbljanović

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovat će 3. studenoga u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' sa svojom najnovijom premijerom 'Vrat od stakla', po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića.
vrijeme: 03.11.2018.
mjesto: Zagreb; GDK Gavella, Frankopanska 8-10

Komad Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" odvija se u krugu beogradske obitelji u kojoj pod jednim krovom žive tri generacije.
 
"U povišenoj obiteljskoj atmosferi, svatko nosi naslijeđe svoje mladosti. Čehovljevski složeni odnosi među članovima neobične obiteljske zajednice isprepliću se s preciznim uvidima autorice teksta u društvenu situaciju iz generacije u generaciju", stoji u najavi.
 
"Bolna vjerodostojnost komada, napisanog po narudžbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ne umanjuje njegovu duhovitost, naprotiv: u predstavi se smjenjuju proturječne emocije - od urnebesnog smijeha do tužnih istina", dodaje se.
 
Riječ je o recentnoj JDP-ovoj premijeri - predstava je u Beogradu premijerno postavljena 5. listopada, te je naišla na odličan prijem publike i kritike, a sve izvedbe u listopadu rasprodane su i prije premijere.
 
Glavnu ulogu Bogdanke igra Jelisaveta Sablić ("Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protov davitelja" i dr.), a ulogom Svetlane na scenu se nakon 17 godina vratila Vesna Trivalić ("Vratiće se rode", "Mi nismo anđeli", "Stado"). Još igraju Anita Mančić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov i Ana Čarman.
 
Marković uz režiju potpisuje i scenografiju, a kostime je osmislila Bojana Nikitović.
 
Biljana Srbljanović nagrađivana je dramska autorica čije su drame izvedene u više od 200 svjetskih kazališta te prevedene na više od 30 jezika svijeta. Zagrebačkoj je publici napoznatija po predstavi "Skakavci" koju je 2006. u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) režirao Janusz Kica, te po predstavi "Barbelo, o psima i djeci" iz 2009. u režiji  Paola Magellija i produkciji kazališta Gavelle. (Hina)