Preskočite na glavni sadržaj

Počinje 5. izdanje STIFF-a, Međunarodnog studentskog filmskog festivala

U četvrtak, 18. listopada, u 19 sati, u riječkom Art-kinu počinje 5. Međunarodni studentski filmski festival STIFF na kojem će do nedjelje, 21. listopada, biti prikazan pregled filmova studenata. Na festivalu će biti prikazano šest hrvatskih naslova.
vrijeme: 18.10.2018.
mjesto: Rijeka
url: https://studentfilmfestival.eu/hr/
 

Direktorica festival Maša Drndić i umjetnička direktorica Sanja Marjanović koje su ujedno i selektorice festivala, između velikog broja prijava odabrale su 44 filma svih žanrova: 19 igranih, 16 animiranih i 9 dokumentarnih iz 22 zemlje svijeta, od Islanda preko cijele Europe do Izraela i Kine, od čega i šest filmova hrvatskih autorica i autora.

 

Ovogodišnja su tema festivala snovi, o čemu Maša Drndić kaže: 'Kako smo se prošle godine bavili preispitivanjem sistema i ograničenja koja nam postavlja društvo, ove smo godine željeli otići korak dalje i pitati se postoji li još vrijeme za snove i prostor za sanjare. Stoga se naša ovogodišnja tema odnosi na filmove koji se bave preispitivanjem svih naših identiteta i balansom između surovog realiteta i želja. Tako je i većina protagonista ovogodišnje selekcije suptilno donkihotovska. Velik broj filmova čine 'pomaknute priče', coming of age filmovi, odnosi pojedinca i zajednice, priče o migracijama i nekim novim sredinama koje alteriraju snove i adaptiraju identitete.'

 

Program je podijeljen u deset programskih blokova od po nekoliko kratkometražnih filmova. Festival otvara programski blok Zabranjeni dani koji odgovara na pitanja što danas sačinjava našu privatnost, što su granice pristojnog u distorziranom svijetu internetske moralnosti i što nam se događa kad izađemo iz sigurne zone Interneta. Takav je primjerice igrani film Majdine poze koji je riječka redateljica Dora Šustić snimila tijekom studija na prestižnoj češkoj akademiji FAMU.

 

Svečano otvorenje festivala u četvrtak je u 20.30 sati, a nakon njega slijedi blok Priče iz Postmoderne čiji se filmovi bave stvarnošću bombardiranom posredovanim iskustvima i informacijama. U tom bloku se prikazuje, između ostalih, i animirani film hrvatske autorice Jelene Oroz Dva na dva, čiji je jedan od prethodnih filmova, Vučje igre, prikazan na prestižnom svjetskom festivalu animiranog filma u Annecyju.

 

U programskom bloku nazvanom Meki rubovi publika će gledati i dokumentarac Posljedice rada hrvatske redateljice Inese Antić, o oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji pjevačice, performerice i odbjegle radnice Zoje Borovčanin.

 

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju i prije svečanosti proglašenja pobjednika. u bloku Unatraške gledat će se filmovi o dvoslojnosti ljudskih (i inih) priča. Takav je primjerice dokumentarac načinjen od arhivskih snimki o djetinjstvu, Vani hrvatskog autora Vladimira Tatomira, ili slovački igrani Topla komedija o depresiji čiji je redatelj Michal Ďuriš na 53. Karlovym Varyma izdvojen kao jedan od deset mladih filmaša čiji rad treba pratiti.

 

Programski blok Lucidni snovi donosi nekoliko filmova o onima koji su svoje snove ostvarili, kakva je, na primjer glavna protagonistica dokumentarca Kamo idemo hrvatske redateljice Lidije Špegar, vozačica taksija. U istom bloku prikazuje se i kratkometražni animirani film Treći zakon Gorana Radoševića.

 

O tome koji su pak filmovi po žanrovima najbolji, odlučivat će deveteročlani žiri, pa tako žiri za igrani film čine autor dokumentarnih filmova i umjetnički direktor revije hrvatskih kratkih filmova Diversions International Short Film Festival Toma Zidić, zatim dobitnica lanjske STIFF-ove nagrade za najbolji igrani film Ely Chevillot te mlada bosanskohercegovačka filmašica Sajra Subašić. U žiriju za animirani film bit će producentica Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb Matea Milić, zatim mlada riječka animatorica Noemi Ribić i studentica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Elena Apostolovski. O najboljem dokumentarnom filmu odlučivat će riječki dokumentarist Zoran Krema, zatim dobitnik lanjske STIFF-ove nagrade za najbolji dokumentarni film Maximilian Feldmann te studentica diplomskog studija pri Odsjeku za kulturologiju pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Betty Stojnić.

 

Međunarodni studentski filmski festival STIFF, festival posvećen studentskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici, organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura nova.

 

Izvor: HAVC